SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

30 години SOS Детски селища България – 30 години любов, уважение и сигурност фотографска изложба

 

През 2020 г. Сдружение SOS Детски селища България празнува 30-годишен юбилей от учредяването си. Организацията, която си поставя за цел да осигури пълен с обич дом за всяко дете, ще отбележи годишнината с поредица от различни събития, активности и инициативи, обединени под мотото „30 години любов, уважение и сигурност“. Първото такова събитие е фотографската изложба на Проф. Росен Коларов, един от учредителите на Сдружението и дългогодишен председател на Управителния съвет.

Детската усмивка носи радост за всеки. Тя е огледало за щастието на всяко дете. Тя е отражение на детската душа. Тя разказва за необятния детски духовен мир. Стремежът на всеки един от нас е да дари детето с усмивка, с радост и със спокойствие. Има обаче и деца, които са лишени от усмивка. В техните очи има тъга. Тези деца се лишени от подкрепата на родители. При тях усмивката е угаснала.

Така, за да се върне детската усмивка в децата, лишени от нея, през 1949 г. в Австрия се ражда една идея, завладяла целия свят. Това са SOS детските селища. Тогава Австрия е опустошена от войната. Много са децата, лишени от родители. Много са и жените, останали сами. Идеята на младия лекар Херман Гмайнер е да ги събере. Ражда се SOS детското селище, SOS семейството, SOS братята и сестрите. През 1963 г. тази негова идея завладява света и се появява международната организация – SOS Children’s Villages International. Създава се стройна организация, отворена към децата, лишени от усмивка.

Непосредствено след промените в България от 1989 г. тази прекрасна идея дойде и в нашата страна. През 1990 г. се учреди националното сдружение SOS Детски селища България. През 1992 г. Сдружението ни бе прието в голямото семейство на международната организация. То бе 124-та страна – пълноправен член в нея. Сега в SOS Children’s Villages International членуват 136 страни от всички континенти.

Тази година се навършват 30 години от учредяването на SOS Детски селища България. През тези години стремежът на всички, ангажирани с благородната SOS кауза, бе да се върне детската усмивка, усмивката на децата, лишени от родителска подкрепа. А от 2003 година насам се опитваме да върнем усмивката и на децата, които са в риск да загубят грижата на своите семейства – това става като подкрепяме самите семейства, така че да не се стига до раздяла между децата и техните биологични родители.

Каква е равносметката за тези 30 години с помощта на нашите партньори, дарители, приятели и съмишленици?

  • 665 деца получиха семейство и пълен с обич дом – в приемни семейства и младежки домове;
  • 321 младежи започнаха своя самостоятелен живот;
  • 1000 приемни семейства бяха обучени и подкрепени;
  • 242 осиновителски семейства бяха обучени да създадат връзка и да са любящи родители на деца, отгледани в SOS грижа.
  • 60 000 деца са подкрепени в рамките на проекти, през които Сдружението е работило.
  • 76 SOS приемни семейства са подкрепяни ежедневно към днешна дата;
  • 3439 деца са подкрепени да не загубят грижата на своите семейства от 2003 г. до днес;
  • 1941 семейства са подпомогнати да продължат да се грижат за своите деца от 2003 г. до днес.
X