SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

20 години SOS Младежки домове Велико Търново

20/11/2019 – Със засаждане на 20 дръвчета във Велико Търново бяха отбелязани 20 години от разкриване на първия SOS Младежки дом в Югоизточна Европа. На събитието присъстваха: Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ към Община Велико Търново, Анжела Досева, директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане във Велико Търново, Мариета Гъркова, началник на Отдел за закрила на детето, Веселин Комитов, председател на УС на Сдружение SOS Детски селища България, Валерия Георгиева, национален изп. директор на SOS Детски селища България, Иван Христофоров, директор програма SOS Детско селище В.Търново-Габрово-Трявна, представители на местната общност, партньори, приятели, съмишленици, деца и младежи от SOS младежките ни домове, както и такива, които отдавна са излезли от SOS грижа, но с удоволствие се завръщат при своите възпитатели, превърнали се в техни приятели.

“Изключително съм развълнувана, защото днес честваме 20 г. от едно иновативно начало. Преди две десетилетия във Велико Търново отвори врати една непозната до този момент в България нова социална услуга – SOS Младежки дом. Първите обитатели бяха 6 юноши, израснали в SOS Детско селище Трявна. Велико Търново бе избрано за приемник на тази услуга, защото е културен, образователен и исторически център. През 2000 и 2004 г. отвориха врати още два Младежки дома в старата столица”, разказа Милка Илиева, ръководител на SOS Младежки домове във Велико Търново.
“Този модел, който стартира от SOS Детски селища даде добрата посока да създаваме мрежата и от съпътстващите услуги, за да може да разширяваме партньорството на социалната, образователната и здравна подкрепа. След толкова години ние имаме целия набор от грижи, които са в подкрепа на децата и на семействата в нужда”, заяви Росица Димитрова, директор на Дирекция “Социални дейности и здравеопазване” към Община Велико Търново.
Иван Христофоров подчерта, че SOS Детски селища България и местната власт работят в прекрасен синхрон и неслучайно са носители на награди за тяхната съвместна дейност. “Нека тези 20 дръвчета, които днес ще посадим, да се множат, за да ни напомнят, че във Велико Търново посятото дава винаги добри плодове”, пожела Христофоров.