SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

15 години SOS КОНСУЛТАТИВЕН ЦЕНТЪР ВЕЛИКО ТЪРНОВО

16/05/2023 – На 15 май отпразнувахме нашите 15 години! Нарекохме празника ДРУГИТЕ ЗА НАС, защото най-добрият подарък е признанието на другите.

Разказахме за нашето начало – март, 2008 година и една пейка в парк Марно поле. Албена, Надя, Силвия и наръч формуляри, които се чудим как да не разпилеем. Нямаме още офис, но имаме първата майка с шест деца и молба да ги спасим от бащино насилие! Днес тези първи шест деца са 1123 деца, получили подкрепа да бъде защитено правото им на дом, семейство, детство. Партньорството ни с Община Велико Търново осигури работно помещение на улица „Д. Найденов“, което и до днес ползваме. Историята ни в цифри показва още 778 родители и техните 613 семейства, подкрепени да бъдат по-добри родители в най-широкия смисъл на думата. За 15 години над 3000 деца от община В.Търново – от училища, детски градини, социални услуги, клубове са били обхванатинв проектни дейности, в групови занятия и общностни мероприятия. Наше дело е първият и все още единствен в страната Клуб на приемния родител, 20 са  професионалните приемни семейства, получили нашата подкрепа и пространство  за споделяне.

От 2016 година сме държавно делегирана дейност на община В. Търново. За нас е чест да го отбележим! Да оценим партньорството с Общината като доказано добро и в интерес на хората, нуждаещи се от подкрепа. Извън държавната субсидия, получавана от 8 години,  се гордеем и със сумата от 898 407 лв  – парите, с които Сдружението през цялото време от 2008 до днес финансира издръжката и дейностите за деца и родители.

Водещият ни попита –  коя е вашата кауза? Тя е същността и смисъла на работата ни в Консултативния център:

  • Да подкрепяме деца и семейства;
  • Да променяме нагласи и убеждения;
  • Да лекуваме травми и кризи;
  • Да намираме нови начини;
  • Да спасяваме ДЕТСТВОТО.

За празника получихме прекрасни и топли думи от госпожа Росица Димитрова- Директор на Дирекция Социални дейности и здравеопазване в Община В.Търново, от госпожа Мариета Гъркова – началник ОЗД, от госпожа Йоана Иванова – адвокат и наш приятел, от госпожа Лили Цанкова – педагогически съветник, от развълнуваната Силвия Стефанова – майка на дете, с което работи логопедът в Центъра. Шестнадесетгодишната Мери ни подари нарисувана от нея картина.

Провокирахме гостите си състезанието SOS ПЕЧЕЛИ, както и с  възможността да бъдат наши кръстници. Всеки получи специално листче, за да предложи името, което според него ни отива най-вече.

Тръгнахме си не просто пораснали, не само развълнувани. Тръгнахме си преживели отново изминалите 15 години и моментите, които спират дъха- онези, на признанието на ДРУГИТЕ ЗА НАС.