SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Историята на един баща, подкрепен от SOS Консултативния ни център в Габрово

Историята на един баща, подкрепен от SOS Консултативния ни център в Габрово

Илиян Петров* сам отглежда двете си деца – момиче на 9г. и момче на 6г. Няма брак с майката на децата. За известно време са се разбирали добре, но през 2017 година, когато се връщат да живеят в кв. Велковци постепенно отношенията им се влошават.

Майката е пожелала да работи при брат си в Германия, с което г-н Петров не се е съгласил. Въпреки това тя заминава и ги оставя изцяло на грижите на бащата.

Той споделя, че в началото му е било много трудно да организира ежедневието си, като съчетава работата с грижата за децата. Получавал е подкрепа от приятели и съседи – едни са приготвяли храна, други са се включили в почасова грижа за децата, докато г-н Петров успее да си стъпи на краката.

В началото майката е изпращала средства, но постепенно сумите намаляват. В началото на 2020г.  по настояване на Илиян Петров, неговият баща се завръща в кв. Велковци, за да му помага при обгрижването на децата. През 2021 г. бащата печели делото за родителски права. Полага грижи за двете си деца, докато през декември 2021 г. е хванат да шофира след употреба на амфетамини. Наложена му е ефективна присъда, „ Лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца. Свързал се е с майката на децата, като тя му обещава да си дойде в България, но не спазва договорената дата. Дядото на децата по бащина линия се притеснява да поеме цялата отговорност по грижите за внуците си. Бащата подава сигнал  в дирекция „Социално подпомагане“ Габрово за двете си малолетни деца, за които няма кой да се грижи, докато той изтърпява наложеното му наказание. Със заповед от дирекцията двете деца са настанени за отглеждане в професионално приемно семейство в SOS Детско селище Трявна. След като изтърпява наложеното му наказание и излиза от затвора, подава заявление за изготвяне на оценка на родителския капацитет и реинтеграция на децата.

 Докато бащата излежава наказанието си, майката на двете деца подава искова молба за промяна на родителските права.

През август 2022 година стартира съвместната работа на г-н Петров и специалистите от SOS Консултативния ни център „Вяра“  в Габрово.

В началото бащата е силно притеснен от предстоящата оценка на родителският му капацитет и влиянието ѝ върху предстоящото дело за родителски права. Впоследствие майката изтегля иска за родителски права и делото е прекратено.

Постепенно бащата започва да се доверява на специалистите от SOS Центъра.

Благодарение на подкрепата им, той възвърна увереността си в това, че може сам и пълноценно отново да се грижи за двете си деца. По време на срещите с SOS екипа бащата разказва с голяма любов за грижите, които е полагал за децата, за това колко много съжалява за безотговорната си постъпка, довела до лишаването му от свобода и раздялата с децата.

Той започва сам да ремонтира жилището си след работно време. С радост споделя идеите си и с гордост показва докъде е стигнал с ремонта. В думите му има много обич и загриженост към двете деца. Бащата редовно посещава децата си в SOS Детско селище Трявна.

При едно от посещенията бе придружен от наш социален работник. Наблюдавахме отношението му към децата и начина, по който те реагират. Обръща се към дъщеря си с галеното име „коте“, тъй като момиченцето много обича животните. Когато децата са живеели при него, са отглеждали доста домашни любимци – котка, заек и др. Двете деца показват емоционална и сигурна привързаност към баща си. Той обича да играе с тях, всеки път им носи любими лакомства. По време на разходките в Трявна, бащата разпределя вниманието между двете си деца.

Господин Петров се определя като добър човек: работлив, готов да помогне на човек в нужда, добър и грижовен баща въпреки самотното родителство. За негативни свои черти, определя това, че е наивен и вярва на хората. С него проведохме тестова методика за изследване на родителското отношение. Родителят разбира и разпознава своите чувства и тези на децата 

Преди затвора г-н Петров е работил в строителния бизнес заедно с баща си, след излизането му на свобода той бързо си намира работа във фирма, занимаваща се със строително-ремонтни дейности. Споделя, че там го ценят заради опита му и отговорността към работата. 

От направените консултации и дадените насоки относно грижата за децата, г-н Петров отчита своите пропуски в отглеждането им и е благодарен за това, че срещите му със специалистите в SOS Консултативния ни център са обогатили познанията му за грижата за двете си деца, да не пренебрегва дребните детайли в поведението им и отговорността, която носи за тяхното отглеждане и примера, който им дава.

Г-н Петров вече счита, че не е сгрешил и е постъпил правилно като се е обърнал за помощ към Отдел „Закрила на детето“, когато е бил в безизходица и съдбата го е срещнала със специалистите от SOS Центъра ни. Благодарен е за грижата, която се полага за децата в приемните ни семейства в SOS Детско селище Трявна. Очаква с нетърпение да бъде заедно с децата и да се грижи отново за тях. Упорито напредва с ремонта, за да посрещне децата си в обновено жилище, изпълнено с топлина и любов.

*Имената на героите са сменени.