SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Фотографската изложба „30 години любов, уважение и сигурност“

На 16 януари 2020 г. в Народното събрание бе открита фотографската изложба „30 години любов, уважение и сигурност“. Изложбата се посвещава на 30-годишнината от учредяването на Сдружение SOS Детски селища България.

Експозицията е съставена от портрети на деца, а нейният автор е Проф. д-р Росен Коларов – един от учредителите на организацията и дългогодишен председател на управителния съвет на SOS Детски селища България. Изложбата беше открита от Цвета Караянчева, председател на Народното събрание.

„Детската усмивка е огледало за щастието на всяко дете“, подчерта Цвета Караянчева и призова: „Нека се вгледаме във фотографиите, за да видим радостта, тъгата в детските очи, надеждата за среща с доброто, нека всички осъзнаем собствената си отговорност за тяхното бъдеще“.

Авторът на изложбата Проф. д-р Росен Коларов отбеляза, че няма по-съкровено чувство от това да правиш добро. Той заяви ангажимента на организацията да продължи да помага на още деца, изпаднали в беда и да върне техните усмивки. 

Председателят на УС на Сдружение SOS Детски селища България Веселин Комитов направи равносметка за извършеното от организацията в рамките на 30 години. Статистиката е впечатляваща:

  • 665 деца получиха семейство и пълен с обич дом – в приемни семейства и младежки домове;
  • 321 младежи започнаха своя самостоятелен живот;
  • 1000 приемни семейства бяха обучени и подкрепени;
  • 242 осиновителски семейства бяха обучени да създадат връзка и да са любящи родители на деца, отгледани в SOS грижа.
  • 60 000 деца са подкрепени в рамките на проекти, през които Сдружението е работило.
  • 76 SOS приемни семейства са подкрепяни ежедневно към днешна дата;
  • 3439 деца са подкрепени да не загубят грижата на своите семейства от 2003 г. до днес;
  • 1941 семейства са подпомогнати да продължат да се грижат за своите деца от 2003 г. до днес.