SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Всяко дете има право на семейство, закрила, обич, грижи, образование… Но не всяко дете ги получава. Причините са различни, но резултатът е един и същ – децата страдат.

Помните ли 90-те? Знаете ли какво се случваше с тези деца тогава? Хвърляха ги в големите домове, които умишлено се строяха на затънтени места – далеч от човешките очи. Тогава, още по онова време, ние първи дръзнахме да мислим за семейство. Започнахме да се грижим за тези деца в SOS семейство, основахме SOS Детско селище Трявна и създадохме един оазис на заслуженото детство.

Днес SOS Трявна става на 25 години. За този четвърт век се промениха много неща. Самият SOS модел се промени. В началото една SOS майка се грижеше за пет, шест или седем деца. Днес за децата се грижат SOS приемни родители (двойки), които заедно с настанените при тях деца, отглеждат и собствените си деца. Днес насърчаваме контакта на децата с биологичните им родители, защото вярваме, че родното семейство на едно дете е най-добрата среда за него. Днес нашите социални работници и психолози работят не само с децата, но и с техните биологични родители, за да им помогнат да си стъпят на краката и отново да могат сами да се грижат за децата си. Днес SOS Детско селище Трявна е отворено към външния свят и работи със семейства от общността.

Само едно нещо никога не се промени – любовта и грижите, които получават децата в SOS Детско селище Трявна. Децата винаги се чувстват деца при нас, защото ние сме доставчик на безгрижно детство, не просто на социални услуги и временни решения. Убедете се сами. Тази изложба съдържа 25 мига от детството, уловени във фотографиите на Проф. д-р.Росен Коларов и Милена Парцунева и се посвещава на 25-годишнината от създаването на SOS Детско селище Трявна.