Дарения – онлайн

Дарения – онлайн

Сподели
Facebook LinkedIn Twitter Google+

30 години SOS Детско селище Трявна – 30 години обич!

Стани SOS Приятел с редовни месечни дарения. 

Редовни, защото само така можем да полагаме грижа всеки ден. Твоята подкрепа е важна! 

НЯМАШЕ ДА СЪМ ТУК, АКО ПРЕДИ ТОВА НЕ БЯХ ТАМ! 

Казват, че когато съм била малка, съм била безкрайно палава. Обичах да се катеря по всички дървета в селището, те бяха детското ми убежище. Сигурно това накара моята SOS майка Марчела Личева да намери училището за планински спасители в село Черни Осъм. Тя разбираше любовта ми към свободата. 

Сред незабравимите спомени от времето в Трявна е  моят първи сребърен медал на 100 метра бягане в мини олимпийските игри, както им казвахме,  в SOS Детски селища Румъния. Спортът и устремът в състезанията са били винаги начин да откривам света. Майка ми, завършила великотърновския университет, запали за мен искрата и аз завърших Педагогика на обучението по физическо възпитание. През 2014 година избрах  да живея в Италия и започнах работа в един от най-реномираните тенис-клубове Country Club в град Кунео, Пиемонте. Имах щастието да бъда треньор по лека атлетика за тенисисти. Точно в този град преди време големият Любо Ганев показа на света какви сме ние българите и България! Гордея се, че бях там и го показвах с работата си и аз!  Приключих с треньорството заради ковид, но сега работя по нов проект заедно с ENS – Ente Ndzionale Sordi  и Италианската спортна федерация за глухонеми. Огромно щастие е да съм в този проект като президент на Федерацията  за глухонеми спортисти. Днес мога да съм това благодарение на SOS Детско селище Трявна! Те са в основата на всичко, което постигнах!  

НЯМАШЕ ДА СЪМ ТУК, АКО ПРЕДИ ТОВА НЕ БЯХ ТАМ! 

Любов Димитрова 

Започнах да уча народно пеене още петгодишна в SOS Детско селище Трявна. Днес се занимавам с музика и съм преподавател на деца и младежи.  

Помня всяка моя изява и всяка моя награда от концерти и конкурси. Никога няма да забравя първото си участие във  Фолклорен фестивал – Копривщица и първите си цървули.  

Пътувах заедно с децата от селището – нашата фолклорна група, и с моята SOS майка Илияна. Тя идваше на всяка моя изява! Бях много болна и майка ми силно притеснена. Преди да дойде нашия ред, облечени с народните носии, решихме да се разходим из Копривщица. Имаше пъстър пазар със сергии и примамващи децата неща – захарни петлета, домашни курабии, герданчета, сувенири, кожени изделия, свирки. И хора, хора.. 

На една сергия виждам цървули. Очите ми залепнаха. Задърпах мама: „Мамо, искам ги! Искам ги!“  Тя се смая с мен: „Мими, сигурна ли си, погледни ги,  големи са, няма да ти бъдат добре, ще намерим други по мярка!“  Да, ама аз исках тези! Разплаках се на глас.  Не стига, че болна, а и тъжна!  Разстроих се, разхълцах се. Мама се опита да ме убеди, че ще са смешни на моите малки крака. 

Сигурно продавачката на сергийката ме хареса, защото се усмихна и каза: „Не плачи, подарявам ти ги, и даже към тях ето, и тези чорапи!“ Подаде ми цървулите и извади чудни шарени чорапи. Нито аз, нито мама очаквахме! Бях най-щастливото дете! Сълзите спряха, мама благодари на жената, а аз обух още там цървулите! И добре, че бяха шарените чорапи! Изглеждах чудесно, пък те позапълниха цървулите, да не ми хлопат толкова. 

И пях с препълнено сърце и нови цървулки! И спечелих награда! 

Мартина Бакърова 

ПРИНОС


2191 семейства продължават да отглеждат децата си с наша помощ


60 000 деца са подпомогнати в рамките на наши проекти


3723 деца са подкрепени да не загубят семейството си

 

ДЕЙНОСТИ

SOS СЕМЕЙНИ ДОМОВЕ

София, Габрово, В. Търново

Осигуряват дом и грижа за юноши и девойки на възраст между 14 и 18 години.

SOS КОНСУЛТАТИВНИ ЦЕНТРОВЕ

София, Перник, В. Търново, Габрово и Трявна

Оказват социална и психологическа помощ на деца и семействата в риск.

SOS МРЕЖА ОТ ПРИЕМНИ СЕМЕЙСТВА

София, Перник, Брезник, Трявна, В. Търново и Габрово

 

SOS ДЕТСКИ СЕЛИЩА В ТРЯВНА И ДРЕН

гр. Трявна и село Дрен

 

ПРОГРАМА „НАЧАЛО НА САМОСТОЯТЕЛЕН ЖИВОТ“

Основна форма на подкрепа за младежите, които са отглеждани в алтернативна грижа, живеят самостоятелно, работят или учат, но все още се нуждаят от подкрепа, за да се справят успешно в живота.

БЮЛЕТИН

Вече сте абониран за този бюлетин!

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

За какво се използват парите, които даряваме?

Средствата се изразходват за покриване разходите на децата, младежите и семействата в наша грижа.  

Повече информация как изразходваме средствата можете да получите от годишните ни доклади от предходните ходини, които са публикувани на сайта ни. 


Държавата не дава ли достатъчно пари?

Финансирането от държавните делегирани бюджета съставляват само 30% от общите разходи.


Какво всъщност правите? Как помагате?

Вече над 30 г. Сдружение SOS Детски селища България осигурява семейство и здравословна среда за развитието и израстването на деца, останали без родителска грижа и деца в риск да загубят закрилата на своите родители. Предлагаме семеен тип грижа за деца в риск, както и подкрепа на семейството чрез: 

  • SOS Консултативните ни центрове в София, Перник, Велико Търново, Габрово и Трявна; 
  • Мрежа от SOS приемни семейства в Трявна, Габрово, Велико Търново,  София, Перник и Брезник; 
  • SOS Семейните ни домове в София, Велико Търново и Габрово; 
  • Програма „Начало на самостоятелен живот“; 
  • “SOS Детски селищa“ в Трявна и Дрен; Сподели
Facebook LinkedIn Twitter Google+