img_20170410_131707_site

18/04/2017 – На 10 април в зала „Арена Армеец“ в София се проведе Двадесет и седмият национален шампионат за деца в риск под надслов „Спортът – достъпeн за всички деца“, организиран от БСФДЛРГ. Както винаги, ние също бяхме уважени от федерацията и получихме покана за участие. Нашите треньори, г-н Миновски и г-н Коджабашев, направиха селекцията на отборите след оспорвана битка между нас за място в отборите по баскетбол и лека атлетика. На 9 април следобед отпътувахме за София. Пътуването мина спокойно и към 17 часа пристигнахме в базата в Кремиковци, където бяхме настанени.  Проведохме поредната тренировка навън. На следващия ден, рано сутринта, след като закусихме, тръгнахме към залата. След традиционното приветствие на г-н Анатоли Илиев, председател на Федерацията, започнаха и състезанията.

Първата надпревара беше по лека атлетика. В категорията момчета 16-18 години участвахме с двама състезатели – Ники и Иван. По средата на трасето Ники беше втори, но към края не му стигнаха силите и остана четвърти, а Иван финишира шести. При момичетата във възрастовата група 16-18 години нашата гордост Тони „отвя“ всички и очаквано финишира първа.

Последваха срещите по баскетбол. При момичетата 16-18 години Ваня и Весето от SOS Младежки домове В. Търново и Марти от SOS Малък семеен дом „Чардафон“ в Габрово бяха титулярите на нашия отбор. В първата среща победихме без съпротива момичетата от Пловдив с 5:0. Втората среща беше по-оспорвана с отбора на СУПЦ Овча могила, но и тях ги победихме със същия резултат. При третата среща с представителките на Първомай се получи добра игра, но късметът не беше на наша страна. Загубихме с 5:2 и трябваше да се задоволим със сребърните медали.

Предстоеше кулминацията на нашето участие – баскетбол момчета, възрастова група 16-18 години. Отборът ни бе в състав Севди, Петьо и Ники. Първата среща беше срещу връстниците ни от София, но нямаше съпротива и победихме. Втората среща беше оспорвана. Противникът поведе с 2:1, но изравнихме резултата и поведохме с 3:2. В следващите няколко минути не се случи нищо интересно. След това успяхме да вкараме два бързи коша и победихме с 5:2. На финала ни чакаха познатите ни младежи от Враца. Те също оказаха съпротива, но силите им стигнаха само за два коша. Победихме с 5:2 и заслужено си спечелихме първото място. С гордост мога да кажа, че отборът ни е най-добрият в България, защото вече втора година ние сме момчетата господари на терена. Така с два златни медала и един сребърен, отборът на SOS Младежки домове В. Търново, подкрепен с участник от SOS Малък семеен дом „Чардафон“ Габрово, завърши състезанието.

След награждаването потеглихме обратно към В. Търново. Малко уморени, но заредени с много положителни емоции се завърнахме у дома. С нетърпение очакваме следващия спортен турнир!

Петър, SOS Младежки дом „Охрид“, гр. Велико Търново

Публикувано в: Новини