20120614_MSDNadezhda

14/06/2012 – Пак е лято. Стихва детската глъч в училищата. Замлъква школският звънец. Отива си още една учебна година. За нас – екипът и децата на ЦНСТ – Малък семеен дом “Надежда“ гр. Велико Търново – е традиция да я изпратим с празник, да се поздравим за всички добри постижения и да си пожелаем в края на следващата година отново да имаме повод за това.

На 14-ти юни децата и възпитателите на Малкия семеен дом „Надежда” сме много развълнувани. Очакван гост е г-жа Илиева – ръководител на ЦНСТ – Младежки домове към SOS Детски селища България в Търново. В ранния следобед празникът започва. Началото е обявено и регламентът разяснен на всички присъстващи. За децата е много интригуващо да разберат, че всъщност ще бъдат участници в забавно състезание. Освен това в отборите се включва и целият екип на МСД, дори и нашият гост.

Според оповестения регламент, всяка точка, спечелена от някой от отборите, се отбелязва с … бонбон, а крайният победител се определя в зависимост от броя на събраните от отборите бонбони.

Състезанието започва с подвижна игра, следвана от интересни задачи от област български език: разместване на срички в думи до получаването на нови и измисляне на оригинални тълкувания на познати абревиатури. Децата зорко следят отборите им да получават акуратно своите завоювани точки. Следващата игра е по-скоро математическа. Коректно е да отбележим, че в нея някои от участниците имат известно предимство пред останалите, но пък желанието на всички да се забавляват е голямо и така гореспоменатият факт се подминава великодушно.

В другата подвижна игра има разсеян участник от екипа. Да, възрастните също грешат, но правилата са си правила и са за всички. Налага се да рецитира стихотворение по избор. Той не може да позволи отборът му да загуби играта и всички се наслаждават на посвещението „На тебе, сине“ на Г. Джагаров.

Изброяването на имена на писатели и техни популярни творби е целта на играта „А–Я  стоп!“ Вярно е, че възрастните тук са доста активни, но децата също дават своя принос към общия отборен резултат. Сериозно и с доста верни отговори те се включват в играта от област география – назовават държави, реки, животни, птици и растения.

А „Бутилка“ е игра, в която е от значение и физическата сила на участниците. След  кратко разискване, се взема решение в нея да участват само децата, за да има равнопоставеност.  Приятно е да виждаш, че играейки, те проявяват невероятна ловкост, съобразителност и воля за победа.  За демонстрираните качества в оспорваната и продължителна игра и двата отбора получават заслужени точки.

После идва ред на обща рисунка. Малки и големи създават заедно фигура, която постепенно „оживява“ на листа, защото всеки добавя към нея детайл, който я прави по-истинска. Така, както всеки наш ден добавя към собственото ни „Аз“ нещо малко, но много значимо и ни прави това, което сме и ще бъдем.

Неусетно състезанието приключва и идва време да бъде определен победител по броя на събраните бонбони. И той е отборът на „Червените“. Те шумно се поздравяват, а останалите приемат загубата достойно, защото знаят, че щом има победители, има и победени. „Нали е само игра – казва Ивка, –  няма да се сърдим я! Правим го за забавление“

Докато всички състезатели се успокояват и сядат на местата си, г-жа Момчева – ръководител МСД, поздравява отборите за представянето им и поднася малък подарък на всяко дете. На Валентин – за  постиженията му в овладяването на знания в подготвителна група в детската градина. На Ивелина – за високите резултати в училище, за амбицията й да работи добре, да мери сили с връстници в училищни и междуучилищни състезания по математика. На Кристиян и Айлин – за успешно приключилата учебна година. Сред обитателите на МСД „Надежда” е и шесткратният републикански шампион по бокс – Здравко, който в деня на празника обаче е на подготвителен лагер с националния отбор. Предстои му международен  турнир. Тук не е и Себат, който има важни контролни работи в училище, които не могат да бъдат пропуснати.

Затрогваща изненада към всички деца е подготвила Ивелина. Със спестени лични средства и собствен труд тя е изработила за всеки малък сувенир от мъниста. Така момичето, подарявайки сувенирите, пожелава весела ваканция, докато на лицето й грее усмивка.

След всичко това, съвсем естествено идва ред на почерпката. Децата вземат от любимите си лакомства, разговарят, смеят се и разглеждат току-що получените подаръци.

Лято е. Започват дългоочакваните ваканционни дни. Нека са динамични, интересни и запомнящи се! Нека всяко дете има възможността да ги прекара там, където най-много желае и където ще се чувства най-добре! До следващия школски звън.

                                                          

Иваничка Лечева

/възпитател в ЦНСТ-МСД „Надежда“/

Публикувано в: Новини