20120410_EasterGabrovo

 

11/4/2012 – На 10.04.2012 г децата в Центъра за обществена подкрепа на SOS Детски селища България в Габрово се готвиха за идващия Великден традиционно- надпреварваха се да разказват как у тях се посреща този празник, кое яйце слагат пред иконата и с кое яйце майката помазва детските чела, кое яйце става борек и кой прави козунака.

На пред-Великденския групов тренинг с ентусиазъм и интерес децата майсториха Великденски заек–оригами, кошнички за украсените яйца и рисуваха с фантазия върху подготвените от екипа яйца. За някои от тях великденските стикери с гореща вода се оказаха „фокус” и тренингът вероятно задълго ще остане в съзнанието им – за да предава традицията, за да допълни липсващата в домовете почерпка с шоколадови яйца и топъл козунак, за да им покаже чрез специалното внимание на социалните работници от Центъра  колко важни са те – децата – на празника Великден.

На същия ден в Центъра за обществена подкрепа във Велико Търново други десет деца проведоха нетрадиционен пред-Великденски тренинг. Те преобърнаха великденското чудо по свой начин и поставиха в центъра му Детето, провокирани от идеята на Зорница – за хубавите и нехубавите страни на това да си дете днес. Групата, която  търсеше хубавото в детето днес, изписа, че детето е „Смело и красиво, безгрижно и радостно човешко същество, което трябва да има възможността да пее, рисува, фантазира и играе”. Групата, която потърси недотам хубавите моменти в това да си дете, се спря на неговата беззащитност, на детската тъга, на детските бели, които ядосват родителите, на агресията между децата, на липсата на достатъчно храна.

Двете групи изработиха колажи за чудото ДЕТЕ и заедно с водещата се „върнаха” при празника Великден, разбира се, с великденските бонбони и козунак. Размислите останаха за екипа на Центъра, за да провокират други нетрадиционни тренинги.

Публикувано в: Новини