small

10/06/2013 – „Лошите герои живеят само в приказките, при нас живеят добрите!“ До този извод стигнаха децата след участието си в две поредни ателиета по проект „Деца и семейства без насилие“, изпълняван в двете търновски детски градини „Райна Княгиня“ и „Слънчев дом“.

На 05 и 06 юни 2013 година двадесет и четири деца си припомниха приказките, които знаят и най-вече лошите герои в тях. Коментираха  поведението им, бяха провокирани да помислят може ли да се постъпва другояче. Може ли доведените сестри на Пепеляшка да не я нагрубяват, може ли орисницата на Спящата красавица да не е злобна,  може ли лисицата да не се отнася лошо с Косето-Босето. Приказките се оказаха подходящо място за търсене на позитивен опит в конкретни  емоционално натоварени ситуации. През темата „да общуваме без агресия“ насочихме децата към това да бъдат любопитни и да търсят нови модели на приятелства. За част от децата след месеци идва първи клас – с новите познанства и новите отговорности.

В крайна сметка се оказа, че без лошите герои приказките може да са скучни, затова нека си живеят само там, а не сред децата.

Проект „Деца и семейства без насилие“ е финансиран от Български фонд на жените чрез  Движение „Милион жени   за милион добрини“.

Албена Прокопиева

Координатор на проект „Деца и семейства без насилие“

Публикувано в: Новини