OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20/07/2015 – Деца от Центъра за обществена подкрепа във Велико Търново към SOS Детски селища България „пренесоха“ морето и неговия вкус на улица „Д.Найденов“4.

Силиян, Йоан, Милен и Данчо, Мерай, Синейп и още осем деца от проект „Подай ръка-мобилни екипи“ все още не са виждали истинско море. Знаят, че в него има риби и кораби, че е синьо, че има пясък и е далеч. Вълни са виждали само на картинка.

Лили Славчева, педагог в проекта, заедно със социалните работници оцветиха по нов начин летния ден на децата – с един нестандартен урок по креативно мислене и щури усещания. Нужни бяха само миди, три легена, пълни с вода, шепа сол, хартия, сламки и въображение на воля. Пред учудените очи на родителите си, които всъщност учихме как да играят с децата си, малчуганите сгънаха своите хартиени корабчета, оцветиха ги и ги „пуснаха“ да плават в синята вода. А с помощта на сламки направиха и вълни.

Децата рязаха, оцветяваха и лепиха морските обитатели и паното „Море“ е тяхната представа за синьото дъно. Освен настроението, позитивните емоции и новите познания, най–важното за организаторите от Центъра за обществена подкрепа е създадената нагласа, че родители и деца могат сами да творят вълшебни мигове и да казват ДА на щастливото детство, дори когато морето е далеч. „Имам четири момчета, не един леген съм захвърляла, пробит от употреба, но не ми е идвало на ум, че мога с тях да играя ужким на море. Всеки път, когато се върнем от Центъра, децата пощуряват с научените нови игри“ – споделя майката Дафина.

От началото на 2014 година досега проект „Подай ръка – мобилни екипи за подкрепа на деца и семейства в риск“ във Велико Търново е подкрепил 100 деца от град В.Търново и още 8 населени места.

Албена Прокопиева – ръководител ЦОП В. Търново

Публикувано в: Новини