3

14/04/2015 – За децата и техните родители от град Радомир бе организирана и осъществена Великденска работилница в рамките на проекта „Подай ръка – Мобилни екипи за подкрепа на деца и семейства в общността“.

По време на работилницата разговаряхме за традициите, обичаите, историята и ритуалите, свързани с този светъл християнски празник. Децата се запознаха с различни приказки и стихотворения, посветени на Великденските празници. Обсъждахме с какво свързват Великден, кои са техните символи и какви са традициите в техните семейства. В разказите на почти всички фигурираше вкусният козунак, приготвен от мама или баба, и пъстрите Великденски яйца, в чието изписване най-активно са участвали те.

Всеки участник с голямо желание показа на другите своите техники при боядисването на яйца. Тези два часа, в които се провеждаше груповата работа, бяха изпълнени с топлота, ентусиазъм и съревнование при изработката на най-красивото Великденско яйце. Децата бяха подкрепяни, насърчавани и поощрявани от своите родители.

В края на работата всеки представи по атрактивен начин своето майсторски изрисувано яйце в изложба. Децата бяха приканени да изберат победител и след гласуване избрахме най-пъстрото и интересно яйце. Всеки участник си тръгна от Великденската работилница с грамота и приятни емоции.

Децата успяха да упражнят и развият своите комуникативни и творчески умения. Чрез активното участие на родителите в тези занимания беше стимулирана и връзката родител-дете.

Публикувано в: Новини