SMALL 1

23/04/2013 – През април, 2013 година стартира поредната дейност по проект „Деца и семейства без насилие“, реализиран от Центъра за обществена подкрепа В. Търново – детско ателие Вълкът и Червената шапчица – приятели. На 12 и 19 април двадесет деца от двете търновски детски градини „Райна Княгиня“ и „Слънчев дом“ влязоха в света на познатата приказка и  поговориха за моделите на поведение на главните герои. Целта беше да ги разиграят по различен  начин – без агресивност, без насилие, да открият възможности за ново приятелство. Децата на 5, 6-годишна възраст с помощта на кака Ася проявиха творческо мислене и в новите приказки Вълкът не изяде нито бабата, нито Червената шапчица. Нито пък Ловецът уби Вълка. Оказа се, че е възможно филия с маргарин и шарена сол да бъде подадената ръка за приятелство и гладният Вълк да се окаже нахранен, не толкова лош и готов дори да изиграе едно „Не се сърди, човече“, ако с него се говори приятелски. Темата за общуване без насилие насочи децата към съвместна работа, в която не крайният продукт бе толкова важен, колкото участието, “творенето заедно” и разчитането на символния език на постъпките. След създаването на новите приказки, децата нарисуваха и новите герои – добрият Вълк, който не лъже и не яде момиченца, добрият Ловец, който не разпаря кореми, а спокойно говори за позволеното и непозволеното поведение. Ателието провокира любопитство , креативност и потърси нови модели за децата.

В същите дни се проведоха и груповите тренинги с 26 родители в двете детски градини на тема „Родителстване без насилие. Конструктивни модели на възпитание. Преодоляване на агресивното поведение на детето“. Родителите бяха провокирани да мислят върху разликата между наказание и последици от наказанието, да „надникнат“ в порочния кръг на гнева – родителски и детски гняв и да излязат оттам с нови умения. Получиха малка книжка с материали и заявиха свето желание да има повече тренинги, в които да поставят своите въпроси за децата, детското израстване и адекватния родителски отговор на детските нужди.

Проект „Деца и семейства без насилие“ е финансиран от Български фонд на жените чрез  Движение „Милион жени  за милион добрини“.

Публикувано в: Новини