20120716_Uzana Poliana Fest_1

16/07/2012 – От 13 до 15 юли в местността Узана над Габрово се проведе за втори път иновативен фестивал на практиките за устойчиво развитие – Узана Поляна Фест. Основната цел на фестивала е да покаже нагледно, на деца и възрастни, как добрите зелени идеи имат реално практическо приложение. Той се реализира с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд, Община Габрово, МОСВ и в партньорство с различни организации и сдружения, които чрез дейността си реализират и популяризират екологични идеи и проекти.

Програмата на феста включваше музика, конна езда, изработване на амулети, работа с вълна и всякакви невероятни демонстрации, био-дегустации, работилници, семинари, вело и пешеходни походи и пътешествия по еко-пътеки, алтернативни енергийни източници, месене на хляб.

Децата от SOS Детско селище Трявна с желание и ентусиазъм се включиха в организираните занимателни игри. Аниматори от Сдружение „Мечти и отбори” бяха подготвили разнообразни центрове по интереси. В тях децата от селището се срещнаха с други деца и гости, с които се забавляваха, рисуваха, спортуваха, изработваха фигури от пластелин, забавляваха се с водния катапулт, конструираха, балансираха по изпънато над земята въже. Децата не само играха, а и научиха интересни неща за еволюцията на организмите в природата, за хранителните вериги и оцеляването и опазването на животните и растенията.

Децата посетиха някои от организираните демонстрации – опитаха от прясно изпечения хляб, от приготвените сладки и мляко, с интерес наблюдаваха музикалните изпълнения на колоритната група от Радостилница „Елрада”.

На финала, организаторите предложиха на децата интересна техника – изработване на пясъчни картини с цветен пясък, което предизвика тяхното възхищение.

Публикувано в: Новини