P_20151022_154455_za FB_site

04/11/2015 – Обездвижването при децата е проблем, който стои пред съвременния родител, тъй като днешните деца прекарват голяма част от времето си пред телевизора или компютъра. Именно широкият мащаб на това явление провокира екипа на Центъра за обществена подкрепа в Радомир да организира и осъществи съвместно с експерти от Регионалната здравна инспекция в гр. Перник групова инициатива на тема „Физическа активност и профилактика на гръбначните изкривявания“. Инициативата е част от проекта „Подай ръка – Мобилни екипи за подкрепа на деца и семейства в общността“, който се изпълнява от мобилния екип към Центъра за обществена подкрепа в Радомир.

„Единствено отговорното и последователно отношение на цялото ни общество към този проблем би създало мотивация на децата да се движат, да спортуват, да имат условия и свобода да бъдат физически активни“ – споделя Диляна Димитрова, социален работник в Центъра за обществена подкрепа в гр. Радомир.

В груповата инициатива се включиха родители и техните деца, потребители на социалните услуги, предоставяни в Центъра за обществена подкрепа в гр. Радомир. Целта бе родителите през собствения си опит и пример да стимулират децата си към по-активен начин на живот. Децата от своя страна бяха насърчени да тичат и да играят навън. Беше изяснено значението на физическата активност за нашето здраве и негативните последици от застоялия живот, лишен от движение. Обсъдихме темата под формата на игри и дискусии с родителите и децата.

Разговаряхме и за гръбначните изкривявания, какво представляват те и кои са причините за тяхната поява. Здравният експерт показа на децата различни упражнения, които могат да правят всеки ден. Всички деца се включиха и заедно изпълнявахме внимателно показаните ни упражнения, необходими, за да имаме здрав гръбначен стълб без изкривявания.

И така под формата на игри, много дискусии и благодарение на активността на всички участници, се опитахме да акцентираме върху тези две важни теми за здравето на всяко дете.

Публикувано в: Новини