20120612_AvoBell

12/06/2012 – На 9 юни между 13:00 и 18:00 часа Сердика Център стана домакин на третата поредна изложба-базар „Традиции и кухня на англоговорящите държави“, организирана от АВО-Бел езиков и изпитен център.

Целия съботен ден беше посветен на пътешествие по кулинарната карта на света. Над 250 тийнейджъри – курсисти на АВО-Бел, разделени в 44 отбора, канеха посетителите на Сердика Център на щандовете си и ги изкушаваха с интересни ястия от близки и далечни англоговорящи държави.

Тази година целта на събитието беше подпомагане на проекта “Искам да се уча” на SOS Детски селища България. Събраната за каузата сума надхвърли 4 500 лева. Тя беше набрана както от кулинарната изложба-базар, така и от благотворителната томбола, в която всеки можеше да се включи и да спечели награда, предоставена от съорганизаторите и партньорите на събитието – от химикалка, ключодържател или стикер до езиков курс или уикенди за двама.

Гостите останаха очаровани от екзотичните плодови салати от Сиера Леоне, традиционните царевица и пържено пиле от Тексас, САЩ, пая с ананас от Ямайка, баничките с месо и със сирене Рикота от Малта, огромното разнообразие от палачинки, солени и сладки мъфини, бисквити и много други ястия, за които дори не бяха чували до момента. Изобилието от храни се допълваше от плодове и традиционни напитки – в горещия следобед прясната лимонада и студените фрешове бяха най-търсени.

Допълнителен колорит към кулинарната фиеста през целия ден внасяше Ути Бъчваров, пременен с традиционна ямайска реге-шапка в тон със събитието. Той и неговите специални помощници – младежите от SOS Детски селища България, сготвиха на живо пълно меню от ястия – салати, паста с различни вкусове, екзотично руло с пълнеж от кускус и превъзходен йогурт с череши, които посетителите оцениха по достойнство.

Освен че предлагаха приготвените от тях специалитети, отборите се и конкурираха помежду си в различни категории. Определянето на най-вкусно ястие сериозно затрудни Ути, но след дълго дегустиране, той се спря на отбора на Шотландия с капитан Елица Костова, който стана носител на тазгодишната Награда за кулинарно майсторство. Наградата за най-висока събрана сума грабна отборът на САЩ с капитан София Попиванова, които дариха 280 лева за благородната кауза.

Благодарим на целия екип на АВО-Бел, на курсистите и преподавателите от центъра, които със своя ентусиазъм направиха събитието възможно. Специални благодарности на домакините от Сердика Център и на всички партньори, подкрепили каузата: Столична община, Рози Травел, Сънлайт Травел, Никас България, TV7, БНТ, в-к Монитор, БГ Радио, Радио 1 Рок.

Публикувано в: Новини