20120216_STIHL

Центърът за обществена подкрепа във Велико Търново получи чек за 7000 евро

Дарение на стойност 7 000 евро и играчки за децата получи Центърът във Велико Търново. Чекът беше връчен от Георги Драганов, Управител на STIHL България, официален вносител на продуктите VIKING и STIHL за страната. Преди две години, в края на 2009 г. те направиха първото си щедро дарение от 10000 евро, за чието изразходване днес фирмата има подробен отчет, изготвен от ръководителя на Центъра, Албена Прокопиева. Второто поредно дарение е доказателство за добри партньорски взаимоотношения, които ще позволят подкрепа на повече от 100 деца в риск в Община Велико Търново.

„Щедрото дарение, което получаваме днес, гарантира обезпечаване на дейността на съществуващия от 2008 г. Център. Благодарение на нашите дарители, ние сме в състояние да помогнем на най-уязвимите семейства, където има висок риск децата да загубят грижата на своите родители“, сподели Пламен Стоянов, Национален изпълнителен директор на SOS Детски селища България.

„Бях спряла да вярвам, че Доброто съществува, докато социалните работници от този Център не ми подадоха ръка. На мен и трите ми деца. Днес виждам човешката щедрост на живо и благодаря от името на всички като мен, които са били отчаяни и са губили надежда за себе си и децата си”- каза Таня, майка на три деца, която присъстваше на събитието.

„Има различни приказки. Някои започват с принцове и принцеси. Има и други, често случващи се край нас, и в трудното за оцеляване време ние сякаш пропускаме да видим героите в тях – деца, изложени на опасност да не растат по детски – без грижа, нежност и сигурност в семейството. И за да няма такива истории, и за да няма деца, които растат, без приказка и целувка за „Лека нощ“, през 2008 година в партньорство с Община Велико Търново е разкрит нашият Център“, сподели Албена Прокопиева, заедно с отправената благодарност към дарителя.

Главната цел на центъра – подкрепа на семействата, за да растат децата в тях и да не бъдат изоставени, се реализира повече от успешно – от март 2008 г. до сега 376 деца от 197 семейства са получили подкрепа. С деца и родители са проведени над 1500 психосоциални консултации, индивидуално психологическо консултиране е осигурено за родители и деца в 46 семейства, проведени са 490 индивидуални педагогически консултации със 77 деца, както и 92 групови тренинга за отговорно родителство, в които са участвали 86 родители от различни семейства и 43 групови тренинга със 70 деца в местната общност. Това е приказката за Центъра в цифри и тя може да бъде продължена още – половината от тези семейства са подкрепени с такси за детски градини, училищни столове, медикаменти или дрехи и храна от първа необходимост. По-важното днес е, че има хора с щедри сърца, които помагат да бъдат изтрити тъжните приказки за неглижирани деца.

Публикувано в: Новини