2

Ирена е на 31 години, майка на едно дете /на 1 година и 6 месеца/, с висше образование – магистърска степен „Живопис“, работила е като дизайнер преди раждането на детето.  Когато кандидатства по проект „Стъпки към самостоятелност“ на SOS Детски селища България, тя е в отпуск по майчинство. Майката сама се грижи за детето, без да е подпомагана от близки или роднини. С бащата се разделят малко след раждането, а той отказва да поддържа връзка със семейството. Жилището, в което Ирена живее, е на родителите й. Месечният доход на майката тогава е 240 лева  /122,71 евро/.  Тъй като детето е много малко, майката среща трудности да намери детска градина. Заедно с трудностите в намирането на нова работа, Ирена стига до извода, че би било най-добре за нея и детето да започне собствена дейност от вкъщи, за да съчетава грижите за него с развиването на дейност, която да носи допълнителни доходи за семейството.

Тази идея я кара да търси допълнителни възможности, за да може да финансира стартирането на своя дейност. Центърът за семейно консултиране и подкрепа на SOS Детски селища България във Велико Търново помага на Ирена и семейството й от м. април 2010г. Така консултантите там я насочват към проект „Стъпки към самостоятелност“.

Проектът „Стъпки към самостоятелност” е шанс, както за Ирена – да се реализира професионално и като личност, така и за детето й – подобряване начина на живот, превъзмогване на временната криза и осигуряване на нормален стандарт на живот.

След като предложението й е одобрено за финансиране, тя се сдобива с професионална шевна машина за кожа, допълнителни материали (макари, палитри, декорации, платове, бои и ограничители), и специален дървен плот, на който да може да работи. И така ателието на младата жена заработва.

Първоначално Ирена се насочва към магазини, където да предлага изработените от нея неща на консигнация, но приходите са минимални.  Междувременно, тя успява да си намери и постоянна работа като декоратор на торти, на минимална заплата, но все пак доходът за семейството й е сигурен. За допълване на бюджета си обаче, тя много разчита на продадените от нея продукти.

В момента Ирена се опитва да произведе голямо количество артикули, тъй като има сключен договор с търговска фирма на морето. По силата на този договор от месец март тя ще има възможност да продава чанти, шапки, шалове, ръкавици и други изработени от нея продукти през целия летен сезон, като ще заплаща сама наема за щанда си.

В момента, Ирена има работа и смята да търси и други възможности за реализиране на произведената от нея продукция, така че дейността й да се разшири, а с нея и приходите. Младата жена търси нови модели, които да може да изработва. Плановете й се простират и по-далеч – тя иска да направи електронен каталог, но за сега няма средства за създаване на собствена интернет страница. Финансовото и материално положение на семейството е вече е по-добро. А ако мечтите, които Ирена има за успешна реализация на аксесоарите, се осъществят, семейството й ще се стабилизира финансово и тя ще може да се грижи пълноценно и спокойно за детето си. Цел, заради която всяко усилие и всяка една стъпка към самостоятелност си заслужават!

Публикувано в: Истории