OLYMPUS DIGITAL CAMERA

15/10/2014 – На 10 октомври, 2014 г. младежите и екипите на SOS Младежки домове Велико Търново отпразнуваха заедно 15-годишнината от откриването на първия в България и 10-годишнината от откриването на втория във В.Търново SOS Младежки дом.

На тържеството имаше сълзи, усмивки, бебешки колички, благодарности и приятели на благородната кауза да дадеш любов на деца в нужда. На празника присъстваха множество приятели от държавни и общински институции, от националния офис на Сдружение SOS Детски селища България, от SOS Детско селище Трявна, настоящи и бивши възпитаници на младежките домове.

Водещите на тържеството направиха малка ретроспекция, като припомниха историята на създаването на младежките домове и наблегнаха на факта, че по модела на тези домове във Велико Търново държавните органи по закрила на детето въведоха социалната услуга – центрове за настаняване от семеен тип. От създаването на домовете до днес през тях са преминали 110 младежи и девойки. Радостното е, че около 30 % от тях са постъпили в различни университети, други работят, имат семейства и вече са родители.

Истинско вълнение и спомени предизвикаха кадрите от живота в младежките домове – как младежите и девойките сами готвят, учат, пеят и се забавляват, плетат мартеници и рисуват коледни картички, ловят риба, танцуват, чистят снега, спорят, плуват, подготвят проекти, участват в състезания, празнуват рождени дни, обикалят културни и исторически забележителности в страната…

С аплодисменти присъстващите посрещнаха Ангел Цветанов, първият главен възпитател, който разказа за първоначалните трудности и успехи, които е преживял с първите шест младежи през далечната 1999 г. С искрено вълнение и сълзи в очите Ачо, както всички му казваха, получи музикален поздрав от Витка Иванова, отгледана в младежкия дом, която с изпълнението си трогна всички присъстващи.

След него свои спомени от живота в младежкия дом споделиха Коста Крънчев, един от първите шест настанени в младежкия дом младежи, сега реализирал се успешно и създал свое собствено семейство в София, Стефка Атанасова, сега студентка в гр. Пловдив и Милка Илиева, доскоро Ръководител на младежките домове в гр. Велико Търново.

С поздрав към „рождениците“ се обърна и Иван Христофоров, директор на Програма „SOS Детското селище“ В.Търново-Габрово-Трявна, който сподели: „Младежките домове във Велико Търново за нас бяха предизвикателство, тъй като преди 15 години в България нямаше такива. Съществуваха само големи социални приюти за деца.“ Той благодари на всички кметове, общински и социални институции в общината, на всички възпитатели, дарители и приятели, които са оказали подкрепа на младежките домове и са развили тази социална услуга, която вече е приета за стандарт от държавата за изграждане на сегашните семейни центрове.

Накрая всички бивши и настоящи възпитатели получиха грамоти и подаръци. Имаше и много поздравителни адреси и цветя. Специален поздрав изпрати Пламен Стоянов, национален директор на SOS Детски селища България. Като на всеки рожден ден бе поднесена голяма торта, която децата нетърпеливо чакаха да опитат.

Тържеството продължи с музикална програма, в която поздрав към всички отправиха Мартина Бакърова, сега студентка музикална педагогика във ВТУ “Св.Св.Кирил и Методий“ гр. В.Търново и талантите от детска вокална група „Бърборани“ от SOS Детско селище Трявна.

Празникът завърши с коктейл за всички присъстващи, който даде възможност за любопитни разговори между бивши възпитаници и възпитатели.

Публикувано в: Новини