OLYMPUS DIGITAL CAMERA

28/10/2015 – Нови 23 деца от СОУ „Вела Благоева“ в гр. Велико Търново наричат себе си „SOS клас на доброто“. Новите деца-доброволци по проект „Подай ръка – мобилни екипи за подкрепа на деца и семейства в общността“ на Центъра за обществена подкрепа във Велико Търново приеха своеобразния кодекс на инициативата „SOS клас “.

Развълнувани, научиха за тъжните съвременни приказки за деца без достатъчно играчки или деца без нужните им грижи. Още по-развълнувани, се надпреварваха да разказват къде те самите са виждали тъжни деца или полуразрушени домове, в които деца живеят в трудни условия. Споделиха кога и как техни родители и близки са дарявали дрехи и играчки, разказаха колко много излишни вещи имат самите те, вероятно нужни на друго дете. Изработиха свое ДЪРВО НА ДОБРИТЕ ДУМИ и окачиха на него ония топли думички, които всяко дете трябва да чува в детските си години. С любопитство научиха как Херман Гмайнер преди много години е създал първото детско селище, интерпретираха по своему думите му, че за да правиш добро, първо се иска да бъдеш смел. Двадесетте и три деца в края на своето занятие вече коментираха на кого още ще кажат за тази инициатива, за да успеят да се представят блестящо в първата си благотворителна акция – събиране на Коледни играчки за деца.

Пожеланията ни да бъдат все толкова готови да правят добрини се удавиха в детската надпревара да извадят още в момента от раничките си по нещо мъничко, което да дарят – гривнички, дребни фигурки. Можем само да се надяваме, че огънчето на доброто и в този „SOS клас“ ще гори винаги.

Албена Прокопиева,

Ръководител на Център за обществена подкрепа във Велико Търново

Публикувано в: Новини