OLYMPUS DIGITAL CAMERA

05/12/2014 – От 21.11.2014 г. в Основно училище „Д. Благоев“ В.Търново и в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Г.Оряховица има по един специален SOS КЛАС за настоящата учебна 2014-2015 година. По инициатива на Центъра за обществена подкрепа на SOS Детски селища във В.Търново петдесет и четири  SOS третокласници от двете училища заявиха своето желание да бъдат SOS посланици на идеята да правиш добро днес, както и вярата, че всички деца трябва да имат право да ходят на училище, трябва да имат играчки, трябва да знаят и могат да помагат на други деца.

Малчуганите с ентусиазъм приеха предизвикателството да се учиш да бъдеш добър. Днес те вече имат познания за международната организация SOS Children’s Villages International, знаят, че през 1919 година в Австрия се ражда създателят на SOS Детските селища Херман Гмайнер, че са негови думите: „Иска се смелост да правиш добро!“, знаят за хилядите деца, останали сираци след Втората световна война и идеята за SOS детските селища, които днес съществуват в 134 страни по света.

Децата се запознаха с работата на един Център за обществена подкрепа, изгледаха презентация за невълшебните съвременни приказки за деца в риск, на които социалните работници в Центъра се опитват да помагат. Да бъдеш SOS клас за тях ще означава да организират две благотворителни акции „Да подарим коледна играчка“ и „Засмян Великден“, да участват в няколко интерактивни тренинга на Центъра, за да получат в края на учебната година своите грамоти SOS клас на доброто. „Лесно е да се прави добро, когато много хора помагат“ казва Херман Гмайнер преди повече от 60 години. Сега децата от трети “А“ на ОУ „Д.Благоев“ реализират тази идея – организирали са акция сред всички свои съученици, активирали са и родители, търсят съмишленици и чрез фейсбук-страницата на училището. Същото правят и третокласниците в ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ в Горна Оряховица.

За нас, все по-трудно вярващите в добрини и чудеса възрастни, остава надеждата, че сме показали на децата си правилния начин да растат хора. И не само, когато наближават празници.

Публикувано в: Новини