ВИЗИЯТА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА 1_SITE

01/04/2016 – Над 250 министри, експерти и представители на неправителствени организации от цял свят, сред които SOS Детски селища България и SOS Children’s Villages International, ще участват в международната конференция за правата на детето на 5 и 6 април 2016 г. в София, на която ще бъде лансирана новата Стратегия на Съвета на Европа за правата на детето (2016-2021 г.).

Конференцията ще бъде открита от президента Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин, заместник министър-председател и министър на труда и социалната политика, Габриела Батаини-Драгони, заместник генерален секретар на Съвета на Европа, и Мари-Луиз Колейро Прека, президент на Малта.

Участие в дискусиите ще вземат представители на 47-те държави от Съвета на Европа на високо ниво – 12 министри, отговарящи за формирането и реализацията на политиките за деца, заместник-министри, държавни секретари, детски омбудсмани, председатели на агенции за децата. В пленарните сесии ще се включат и представители на ООН, сред които председателят на Комитета за правата на децата на ООН Беням Мезмур.

В откриването на конференцията ще участва министърът на външните работи Даниел Митов, който в момента председателства Комитета на министрите на СЕ. Своето присъствие на форума са заявили вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, омбудсманът на Република България Мая Манолова, заместник – министри, експерти, ръководители на неправителствени организации.

В девет тематични сесии, съобразени с петте приоритета на новата Стратегия, ще бъдат обсъдени постиженията на страните-членки на Съвета на Европа в гарантирането на правата на децата, върху които да се надгражда в следващите пет години, основните предизвикателства и работните методи за постигане на целите на новия стратегически документ. Сесиите са:

  1. Защита на правата на децата в движение: поуки от „бежанската криза“
  2. Адаптирано за деца правосъдие: изслушване на деца в съдебни процедури
  3. Правото на изслушване: достигане до нови нива на участие на децата
  4. Правата на децата в дигиталния свят: създаване на координиран подход чрез национални стратегии
  5. Радикализация на деца: намиране на подход, основан на права
  6. Резултати от мониторинга: първият доклад на Комитета Ланзароте за „Закрила на децата в кръга на доверие“ и последващи действия
  7. Изследването на ООН за насилието срещу деца след 10 години: напредък и предизвикателства в Европа
  8. Публични разходи и правата на детето: бюджетиране за деца
  9. Недискриминация на лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални (ЛГБТИ) млади хора

Сред участниците са ChildPact (Регионална коалиция за закрила на децата), Агенция на Европейския съюз за основните права, SOS Детски селища България, SOS Children’s Villages International, Национална мрежа за децата, УНИЦЕФ, Лумос, Каритас Европа, Международна обсерватория за младежко правосъдие, Световна здравна организация, Специалният представител на Генералния секретар на Обединените нации по въпросите на насилието срещу деца.

Над 20 мрежи и организации, насърчаващи правата на детето, ще изложат свои информационни материали в „Панаира на идеите“. SOS Детски селища ще представи междинни резултати и материали за проекта „Обучение на професионалисти за работа с деца в грижа“, който стартира в началото на 2015 г.

Водеща в този проект е международната организация SOS Детски селища, а партньори са Националните сдружения SOS Детски селища в България, Хърватия, Естония, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Румъния. Ключови партньори в проекта са и Съветът на Европа и Международната мрежа Eurochild.

Проектът е с продължителност 2 години и е финансиран от Европейската комисия. Основната му цел е да повиши капацитета на специалистите, които работят с деца в грижа, да прилагат в своята работа подход, основан на правата на децата. SOS Детски селища България вече проведе серия от обучения на тема „Как да гарантираме правата на децата, настанени в среда, близка до семейната“ в София, Враца, Благоевград и Търговище.

Публикувано в: Новини