za site

06/07/2015 – Така се казва дипломният проект на Мая Николова за завършване на бакалавърска степен, специалност „Метал“ в Националната художествена академия. Самата защита на дипломния й проект бе две седмици по-рано. Мая успешно го защити пред комисията с Отличен 6.

По време на живота й в SOS Младежки дом София, Мая беше непрекъснато подкрепяна и насърчавана в развиването на таланта си. Продължихме да я подкрепяме и по време на следването й чрез програмата ни „Начало на самостоятелен живот“.

 

Изложбата на дипломираните бакалаври 2014-2015 г. от Националната художествена академия в галерията на ул.“Шипка“ №6 е доказателство за това, че подкрепата ни е имала смисъл. „Именно на Шипка 6 пред мен се разкри доказания талант на един млад творец. А който не вярва, може сам да се увери до 11-ти юли на въпросното място“, споделя Марин Зарков, Ръководител на SOS Младежки домове, София.

Из „Следи от време“ – въртящи се медали

„Те показват движението на битието в четирите посоки на света, понякога като игра под формата на пумпали, а друг път като печати, оставящи следи след себе си. Въртенето на пумпала описва жизнения път на човек – в началото той се върти бързо и е стабилен в пространството, както младият човек е здрав, силен и не позволява на нищо да наруши неговия баланс. С течение на времето пумпалът забавя своето движение и започва да се клатушка, докато падне на земята, подобно на стар човек, който поема тежестта на времето и постепенно губи силите си. Печатите оставят следи, както хората оставят следи в спомените ни. Чрез тях всеки се връща в миналото, когато има нужда да си припомни и хубавите и лошите моменти в живота си“, споделя самата Мая за творбата си.

Публикувано в: Новини