PATKI_SMALL

23/04/2014 – По финансирания от Райфайзенбанк проект Центърът за обществена подкрепа във В. Търново е планирал няколко интересни, тематично свързани и интерактивни урока за децата от първи, втори и трети клас – УРОК НА ДУМИТЕ, УРОК НА РАЗЛИЧНИТЕ, УРОК НА СТРАХА, УРОК „ВСИЧКИ ЗАЕДНО МОЖЕМ“.

Вчера и днес 80 деца работиха върху изграждането на умения за асертивно поведение в Урока на страха. В основата му лежаха няколко важни  послания: „Ти страдаш и аз виждам  това“, „Разбирам как се чувстваш“ и „Не съм съгласен това да се случва“, а прочетеният откъс от Андерсеновата приказка за грозното патенце даде на децата приказен вариант на лицата на тормоза и страха. Обсъждайки патето и неговите преживявания децата бързо излязоха от приказката, за да влязат в действителността – „..ами и мен често ме бият в училище…“, „Ето този е грозното пате в нашия клас, всичко го обиждаме, защото нещо му има...“, „Мен ми бият у дома, ако не съм слушал…“ След дискусия с кого и защо още се случват истории като тази на грозното патенце децата получиха за своите папки лист с примерни реакции. „Начинът, по който реагираш ТИ, променя ситуацията!“ В крайна сметка, малчуганите мислиха върху вариантите от какво се нуждае патето, за да бъде щастливо и прието и нарисуваха своя нов герой.

Тренингът е част от разработваното в момента по Проекта помагало за педагози и работещи с деца в малката училища възраст по ранна превенция на насилието и тормоза в училище. След дни е планираното по проекта еднодневно обучение за преподавателите на децата от начален курс в училище „Д-р Петър Берон“.

Публикувано в: Новини