DSCF0422

24/06/2013 – На 22 юни (събота) в SOS Детско селище Трявна се проведе пъстър детски празник под мотото „Ние и нашите приятели“ като част от седмицата на активностите, посветена на 20-годишният юбилей на селището. Денят беше специален за всички деца, техните приемни родители и служителите и поради факта, че с него беше отбелязан Международният ден на SOS детски селища – 23 юни – рожден ден на основателя на SOS модела, д-р Херман Гмайнер.

Празникът беше открит от г-н Иван Христофоров – Директор Програма „SOS Детско селище“ Велико Търново – Габрово – Трявна в  10:30 на спортната площадка на селището. Г-н Христофоров отправи благодарности към всички приятели и поддръжници на SOS каузата и специално към фирмите, които направиха целеви дарения за това събитие и за осигуряване на възможности на децата да спортуват, да прекарват време във физически занимания на открито и да имат пълноценни ваканции. По време на официалната церемония бяха поощрени с награди децата от селището, завършили учебната година с отличен и много добър успех – гордост за SOS родителите и семействата, както и за педагозите, с които работят.

Почетни гости на празника бяха г-н Йоаким Каламарис, собственик и управител на Каламарис Груп, и инж. Петър Кондуков, собственик  на ТНС Телевизия Трявна, които дариха автомобил – Опел Астра. С него те ще улеснят работата по превенция на изоставянето с деца и семейства в риск на Центровете за обществена подкрепа в Габрово и Велико Търново.

Г-н Каламарис пожела на децата от SOS Детско селище Трявна здраве, обич и смирение и – разбира се – да уважават родителите си и хората, които се грижат за тях. Той изрази готовност да подкрепя и занапред програмите и проектите на Сдружението. Децата от групата за фолклорни песни „Бръшлянче“ и от вокална група „ Бърборани“  поздравиха гостите с прекрасни изпълнения, а всяко от 11те SOS семейства в селището се беше постарало да подготви нещо вкусно и свежо за почерпка на гостите в топлия ден, с което приятно ги изненадаха.

След официалната част децата и гостите на селището се пръснаха да показват умения и таланти и да се забавляват в деветте занимателни центъра, грижливо подготвени от служителите на селището. За всекиго имаше по нещо занимателно и интригуващо: стрелба в баскетболен кош, ловене на макетни рибки, педалос  (австрийска игра за скорост и балансиране), майсторско каране на велосипед чрез преминаване на различни препятствия, тенис на маса, джаги, подскоци в надуваем замък, рисунка с пожелание за празника, нов детски кът с пързалки и катерушки. Участниците в игрите събираха точки при успешното си преминаване през всеки център. Голяма беше глъчката пред „магазина“, където срещу събраните точки всеки можеше да получи желан от него предмет – игра, кукла, топка, фланелка, сувенир, лакомство и пр.

Всички се разотидоха с нещо за спомен от празника, с усмивки по лицата и с усещането едно прекрасно изживяване заедно. Така в жаркия съботен ден завърши седмицата на активностите в SOS Детско селище Трявна. Предстоят ваканционните дни и дългоочакваните лагери на морето…

Публикувано в: Новини