OLYMPUS DIGITAL CAMERA

09/02/2015 – През ноември 2014 година третокласниците от две основни училища – „Д.Благоев“ във В.Търново и „Св. Св. Кирил и Методий“ в Горна Оряховица се включиха в програмата на Проект „Подай ръка – мобилни екипи за подкрепа“ СТАНИ SOS КЛАС, за да бъдат SOS посланици на идеята да правиш добро днес, да знаеш и да можеш да помагаш на други деца.

Играчките, събрани от малките доброволци, зарадваха като коледни подаръци над  40 деца в затруднени семейства. Днес търновският SOS клас участва в креативен урок по толерантност и приемане на различието като ценност. Децата разсъждаваха върху преживяванията на розовото слонче, което не било харесвано от сивите слонове в зоопарка, а после пренесоха историята в своето ежедневие и потърсиха отговор на въпроса „Какво е да съм различен?“ Историята на омагьосания бял град, в който всичко е красиво, подредено, но напълно еднакво, беше и творческата задача за децата – да го разомагьосат и превърнат в цветен, шарен; град с живи улици и живи хора, град  със свое име и облик. Цветоград, Слънчосити и Веселчо бяха новите градове, през които третокласниците развихриха своето въображение. В тях хората са напълно различни един от друг и това ги прави ценни, в тях има пъстри улици и не по-малко пъстри къщи, паркове, дори шарени слънца. В единия въображаем град психиатрията, за която децата казаха, че е специално място за специални хора, беше в центъра, защото специалните хора трябва да бъдат сред всички нас.

Ако вярваме, че всички сме различни и това ни прави ценни, значи вече сме подарили ДОБРОТО като отношение към другите.

Малките доброволци ще участват и в още една благотворителна акция за Великден, както и в още интересни и нетрадиционни групови тренинги по проекта.

Албена Прокопиева,

Ръководител на Център за обществена подкрепа, Велико Търново

Публикувано в: Новини