DSCN4007_small

19/12/2012 На 19.12.2012 г. за поредна година в Центъра за обществена подкрепа на SOS Детски селища в Търново повече от 20 деца, техните родители и доброволци – студенти от юридически факултет имаха възможност да усетят магията на идващия празник…

На майките беше предложен нестандартен тренинг за предизвикателството да си родител по празниците, когато нямаш работа и пари за елха, подаръци и лакомства. Какво от родителското ежедневие искаме да “оставим” в коледен родителски оказион и какво да дадем временно за коледната изложба на най-ценни родителски мигове. Ивелина, Елка и  Юлия – и трите с по три деца, и трите без работа и без собствен дом, побързаха да „пратят“ в оказиона непосилното усещане, че не можеш да купиш на детето си онова, което иска; самотата и стаяваните денем пред децата сълзи, безпаричието, което те смазва, мъката, когато детето ти се  срамува, че не е достатъчно добре облечено. Кремена, Севдалина, Милка, Ася и останалите добавиха още и още трудни моменти от сагата да си родител по празниците – да съхраниш вярата на децата в доброто, докато им обясняваш, че тази година дядо Коледа ще заобиколи вашия дом. И неусетно, докато разказваха как се справят – една на друга предложиха да разменят помежду си омалели вече, но запазени  дрехи и обувки.  „Можеш да си добър, само ако си преживял някога нямане!“ беше рецептата на Севда, а онова, което осмисля дните им, което им помага да преживеят тези и идните празници родителите „поставиха“ в изложбената зала – моментите с техните деца. Оказа се, че колкото  по-трудно преглъщат празничните светлинки до празния си джоб, толкова по-изобретатели са майките – умеят да превърнат празника в приказка, подарявайки на децата си много време и любов. Сред идеите, които да заместят аромата на канела и шоколад, бяха старите кутии от обувки, превърнати в тайни сандъчета със съкровища, играта с бележките „Обичам те, защото си най-невероятният син или дъщеря“, скрити из дома, измислянето на нови приказки, в които те са главните герои.

Елка е една от майките, получила през 2012 дългочаканото общинско жилище. Все още без мебели в него, без легла за трите деца, все още незагубила надежда, че някога ще има елха и светещи лампички и в своя дом, тя  „подари“ на останалите своята коледна рецепта:“ Любов ако си дал на децата си, можеш да посрещаш Коледата и само с хляб, тенджера боб и бележка „Обичам те“ в боба. Защото празниците свършват, но очите на децата пак са обърнати към  теб“.

Коледна работилница за децата бяха „отворили“ в същото време в Центъра група студенти от Юридическия факултет, заедно с техния преподавател Борислав и майката – художничка Таня Блажева. Младежите подариха на малчуганите не само събраните за децата лакомства и плодове, подариха им нещо по-ценно: един следобед време, внимание, помощ в изработването на коледни картички. Изрязваха, лепиха с тях и ги учиха, че по-важно е на Коледа да даваш, отколкото да получаваш. Показаха им, че с желание и търпение можеш да превърнеш шепа макарони и клонче от елха в незабравимо преживяване. А ако към него добавиш и парче от коледната питка в Центъра – очите на децата блесват по-различно и се превръщат в най-голям подарък за екипа на Центъра за обществена подкрепа.

Публикувано в: Новини