img_20170515_130036_site

22/05/2017 – В края на обучителните тренинги по проект „Общувам и играя без агресия“, екипът на SOS Центъра ни за обществена подкрепа в Габрово попита децата, с които си партнират в продължение на три месеца, – „Какво означава за тях приятелството?“

Един през друг – кой с вдигане на ръка, кои с автоматично изстрелване на мнение, малчуганите бързаха да споделят разбирането си за приятелството. В размишленията им имаше: „да се подкрепяме“, „да си помагаме“, „да играем заедно“, „да не се бием“, „да си имаме доверие“, „да си споделяме“, „да имаме общи интереси“, „да не се разделяме“, „приятели завинаги“.

SOS колегите им поставиха задачата да изработят колажи за приятелството, а после с удовлетворение наблюдаваха работата на децата в екип и се изумиха как си общуват и как вземат решения в групата. По-късно съпоставиха наблюденията си от първата си среща с тях, когато децата отказваха да работят в определената им група, непрекъснато се чуваха обидни думи и имаше побутвания. Промяната в общуването помежду им беше видима – те бяха много по-толерантни един към друг, усещаше се емоционалното им израстване.

„Щастливи сме, че проектът „Общувам и играя без агресия“ даде своите резултати“, споделя Марияна Рачева, Ръководител на SOS Центъра за обществена подкрепа в Габрово.

Публикувано в: Новини