RUMEN ANDREEV_SMALL

21/11/2014 – На състоялата се вчера конференция „25 години Конвенция на ООН за правата на детето – българският поглед”, организирана от Държавната агенция за закрила на детето, Председателят на детския съвет към Агенцията Румен Андреев представи гледната точка на младите хора към текстовете в Конвенцията и изрази мнение как те влияят на развитието им.

На състоялия се вчера форум в зала „Тържествена” на Централния военен клуб присъстваха над 100 експерти и специалисти в областта на детските права, които обсъдиха постиженията и предизвикателствата пред България и световната общност в изпълнение на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Сред присъстващите бяха бившите председатели на ДАЗД г-жа Ширин Местан, г-жа Надя Шабани, бившият заместник председател г-н Христо Монов, бивши и настоящи зам.-министри и депутати, председатели на държавни агенции, представители на администрацията на президента на Р България, на министерства и общини, на неправителствения сектор.

Председателят на ДАЗД г-жа Ева Жечева, представителят на УНИЦЕФ за България г-жа Таня Радочай и представителят на България в експертния комитет на Съвета на Европа за подготовка на Стратегията за детето 2016 – 2019 г. г-жа Велина Тодорова, както и председателят на Съвета на децата към Агенцията Румен Андреев очертаха приложението на Конвенцията на ООН за правата на детето в българските и международните условия и документи.

Конференцията „25 години Конвенция на ООН за правата на детето – българският поглед” е част от обявената в началото на годината кампания на ДАЗД „2014 – година на правата на детето”, в която се включиха десетки общини, неправителствени организации, учебни заведения.

Целта на кампанията бе да насочи вниманието на обществото и институциите към децата в България, да провокира към мерки и действия, гарантиращи спазването на Конвенцията за правата на детето на ООН, към активизиране на действия, целящи създаване на по-добри условия за живот и развитие на българските деца.

Публикувано в: Новини