IMG_1301

На 22.05.2012 през нощта в района на Община Радомир бе усетено силно земетресение. След основният трус последваха и няколко вторични трусове. Това нанесе материални щети на сградите, които се намират в района. На 23.05.2012 г. екипа на ЦОП – Радомир направи посещения на всички семейства, клиенти на Центъра, с цел установяване на щетите от земетресението. Нямаше  пострадали възрастни и деца, но се оказа, че има нанесени материални щети на жилищата на нашите клиенти. След като се обобщи информацията за нанесените поражения от земетресението, с нея бяха запознати колегите ни в Регионалния офис на SOS Детски селища. Реакцията беше много бърза и  от Международната организация осигуриха средства, с които да подкрепим клиентите ни за отстраняване на щетите в жилищата им. След направен повторен оглед с включен специалист се реши и с какви точно материали ще бъде подкрепено всяко семейство. В момента програмата за подпомагане се изпълнява с пълна сила и вече виждаме първите резултати.

Ето и две конкретни истории:

Д. С. и Б. К. имат три деца  и са безработни. Семейството е социално слабо и среща трудности при посрещането на ежедневните си потребности. Вследствие на земетресението  в жилището, в което живеят е разрушена голяма част от покрива, счупени са множество керемиди и са срутени двата комина. Семейството получи материали за ремонт на покрива си и само в рамките на няколко дни успяха да отстранят старият и порутен покрив с нова и здрава конструкция,  като това цялостно променя вида, качеството и издръжливостта на сградата. В следствие на проливните дъждове след земетресението и протеклият покрив в жилището се бе появила влага, която в момента е отстранена. Сега децата живеят в много по-приятна и уютна  обстановка.

Преди:                                                 След:

      

В. С. и Р. М.  имат четири деца.Майката работи по Програма за временна заетост и получава минимално заплащане, а бащата е безработен. Семейството има сериозни финансови затруднения и се издържат от социално подпомагане. Семейството обитава една стая, в която почти няма обзавеждане. Всички спят на едно легло. По време на един от вторичните трусове се чупят прозорците на единствената обитаема стая. С отпуснатите средства на семейството бяха подменени прозорците, като работата бе извършена от специалист – стъклар.

Преди:                                                    След:

       

Подкрепата, която получават семействата за справяне с тази извънредна ситуация е изключително важна за тях, тъй като те не биха се справили без подкрепата, която им оказахме за осигуряването на по-добри битови условия за децата си.

 

 

Публикувано в: Новини