20160910_115956_site

20/09/2016 – В края на лятото и на прага на новата учебна година екипът на Центъра ни за обществена подкрепа в Габрово съвместно с доброволци на Български младежки Червен кръст, Габрово организираха практически инструктаж за оказване на първа долекарска помощ и игри за ловкост и бързина под надслов „Най-бързият печели“ за деца, настанени както в SOS приемните ни семейства в SOS Детско селище Трявна, така и за деца, които подкрепяме чрез Центъра ни в Габрово.
В игрите си децата често получават различни контузии поради непреценен риск от нараняване. Доброволците от Български младежки червен кръст запознаха децата с видовете контузии, които те или техни приятели могат да получат по време на игра, информираха ги за най-уязвимите при наранявания човешки органи и области по тялото и дадоха съвети как да реагират при инцидент. Децата имаха възможност да приложат върху манекен или свое другарче показаните от батковците и каките техники за изкуствено дишане, сърдечен масаж, обездвижване на крайници, спиране на кръвотечение, третиране и превързване на наранявания. Всичко това бе съпроводено с много положителни емоции и смях, но и със сериозно отношение, спрямо случващото се. Малките „спасители“, вече не се колебаят на кой номер да звънят при възникнала спешна ситуация, както и видовете препарати и средства, за третиране на различни наранявания. Не липсваха и занимателни игри за ловкост и сръчност.
Играта „Най-бързият печели“ определи четири отбора, които на турнирен принцип, показаха своята бързина и ловкост, като целта беше на щафетен принцип деца от два отбора, да съберат за своя отбор най-много ябълки от общ кош, до който те трябваше да достигнат, чрез бягане около конуси. Финала бе подкрепен от агитки, които допълнително насърчаваха финалистите да покажат най-доброто от себе си. Децата показаха хъс и воля за победа, и работиха в екип, за да спечелят на всяка цена, но в крайна сметка победителят беше само един. Победителите ликуваха, загубилите не скриха разочарованието си, но всички бяха победители, защото показаха борбен дух и желание за победа. Разделихме се с пожелания за успешен старт на учебната година.

Публикувано в: Новини