small

17/04/2015 – За втори пореден път младежи от SOS Младежки домове Велико Търново и деца от SOS приемните семейства от детското селище в Трявна участваха в традиционния Великденски турнир в гр. София, организиран от Сдружение „Българска спортна федерация за деца, лишени от родителски грижи” с подкрепата на Министерство на младежта и спорта, Фонд „Социална закрила” към МТСП и с любезното домакинство на зала „Арена Армеец София“. Стартовете бяха под надслов „СПОРТЪТ ДОСТЪПЕН ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА” като част от спортния календар на БСФДЛРГ за 2015 г.

Над 450 възпитаници от 32 дома за деца в риск и центрове за настаняване от семеен тип в цялата страна премериха сили в зала „Арена Армеец София“ в седем вида спорт – баскетбол, тенис на маса, лека атлетика, мини футбол, бадминтон, волейбол и таекуондо. За първи път в състезанията участваха и 15 сирийски деца от центровете за временно настаняване на бежанци в София.

Нашите участници се представиха блестящо и завоюваха призивите места в своите дисциплини.

Сред младежите пръв на старта по традиция застана Димитър Иванов в дисциплината 1000 метра гладко бягане. В тази дисциплина стартираха 89 деца и юноши, което би било атестат за масовост на всяко държавно първенство. Както и миналата година, Митко и сега не даде шанс на своите съперници и ги остави много назад в своята серия. За съжаление, той бе само с една секунда по-бавен от победителя в другата серия, зае почетното второ място и получи сребърен медал.

В нашия отбор тази година участва и едно момче от Центъра за настаняване от семеен тип в Габрово – Венцислав. Той се включи в традиционните демонстрации по таекуондо. Представи се много добре и зае второ място.

Положителни емоции изживяхме и в срещите по баскетбол при юношите 16-18г. Нашите момчета Севдалин, Петър и Костадин, които са много добри в този спорт, започнаха с две победи в групата над Ракитово и Балван. Предстоеше да се излъчи победител в другата група, с когото трябваше да играем за първо място. Оказа се, че това е Овча могила. Тези момчета превъзхождаха нашите по сила и ръст. Поведохме с два коша, но бързо резултатът стана 3 на 3. Тогава техничността на нашите момчета си каза думата.  В последните 30 секунди вкарахме два коша и победихме. Огромна беше радостта ни, защото тренировките на момчетата дадоха резултат. Така всички наши представители завоюваха отличия.

Децата от SOS приемните семейства в детско селище в Трявна отново показаха завидна подготовка в съответните спортове, като завоюваха златните медали по:

– Баскетбол (момичета 13-15 год.) – първо място – шампионките са:  Мартина Йорданова,  Атоанета Димитрова, Дияна Николова и Валентина Ламбева.

– Баскетбол (момчета 13-15 год.) – първо място – шампионите са: Калин Димитров, Румен Костадинов и Николай Димитров.

– Лека атлетика (момичета 13-15 год.) – първо място – шампионка е Антоанета Димитрова.

Комплексни победители са децата и младежите от СУПЦ „Овча могила”, втори са децата от Дупница, а трети в общото класиране се наредиха представителите на ДДЛРГ „Надежда” от Белоградчик.

Всички призьори в отделните спортове си тръгнаха с много награди, сред които спортни пособия, фланелки и сувенири. Медалистите бяха щастливи да получат своите отличия лично от спортните легенди Стефка Костадинова и Йорданка Благоева, а футболистите бяха поздравени и получиха ценни напътствия от знаменития треньор Димитър Пенев.

За доброто настроение на участниците организаторите бяха подготвили специални изненади – демонстрации по таекуондо и катерене по стена.

Публикувано в: Новини