SMALL

30/05/2014 – Около 170 деца  участваха в петотоюбилейноиздание на футболния турнир„Юнайтед-2014” за деца в неравностойно положение, организиран от великотърновския фенклуб на „Манчестър Юнайтед”. Надпреварата се проведе на стадиона в Килифарево на 9, 10 и 11 май. В нея се включиха възпитаници на домове и центрове за настаняване от семеен тип от Велико Търново, Балван, Стражица, Севлиево, Овча могила, Тотлебен, Стара Загора и Трявна. Отборите мериха сили в две възрастови групи – от 7 до 13 г. и от 14 до 18 г. В надпреварата се включиха и пет изцяло женски отбора.

Идеята за турнира реализира преди пет години Емил Йорданов, председател на националния фенклуб на „Манчестър Юнайтед”. Съорганизатори на турнира са Община Велико Търново и кметството в Килифарево, със съдействието на спомоществователи.

Футболният турнир е първото събитие от поредицата спортни инициативи, организирани в изпълнение на стратегията „С любов за децата“, подготвена от фенклуба на „Манчестър Юнайтед“. Целта на инициативата е ангажирането на юноши и младежи, останали без родителски грижи, в различни спортни занимания, което да  допринесе за по-добрата им интеграция и пълноценно приемане в активния обществен живот.

Официалното откриване и началото на срещите беше на 9 май от 10 часа на стадиона в Килифарево. И в двете възрастови групи състезанията откриха представители на SOS Детски селища България – децата от Детско селище Трявна и техните батковци от Младежките домове във Велико Търново.

По-добрите футболни умения и явно усилените тренировки доведоха до съкрушителна победа при децата със 7:0 над техните съперници от Стражица. По същото време техните батковци се поизмъчиха, но успяха да победят младежите от В.Търново с 1:0.

След обяд децата от Трявна отвориха сериозно вратата към шампионската титла след разгромна победа над съперниците си от Стара Загора. Младежите пък получиха подкрепа от SOS Младежки домове София и в отбора се включи техен представител – Любчо. С негов гол поведохме представителите от Балван, но след многократни пропуски на нападателите бяхме наказани и допуснахме гол. Мачът завърши при резултат 1:1.

На 10 май дойдоха мачовете на истината. Малките футболисти изиграха най-трудната си среща, но проявиха мъжество и надделяха на коравия съперник от Тотлебен и  по този начин още при първото си участие спечелиха шампионската титла, златните медали и приза за голмайстор на Севдалин Белберов. Показаните от него завидни футболни умения впечатлиха представителите на „Близу“, които го наградиха с  посещение на футболна среща на „Манчестър Юнайтед“ в Англия.

Впечатлени от показаното от малките футболисти, техните батковци изиграха най-силния си мач досега и победиха съперниците си от Стара Загора и се класираха за финала.

В спора за златните медали обаче отново, както в последните три години в черна котка пред нашите футболисти се превърна отборът на Овча могила. Макар че тръгнахме много навити в мача, гонейки ранен гол и връщане на купата от първото издание на турнира, наивен автогол даде предимство на съперниците ни. Последваха няколко наши пропуски, много силна игра на Любчо и отново гол в нашата врата. Много бързо се върнахме в мача след индивидуален пробив и гол на най-добрия от нашия отбор – Любчо. Той успя да вдигне останалите от отбора, но явно и тази година късметът и майсторството не  бяха на наша страна – две грешки, отново два  автогола и краен резултат 1:4.

Малкото утешение за всички бяха сребърните медали, купата за второто място и приятните емоции от танците с представителите на танцов клуб “UN BESO“, които отново изкараха на зеления терен футболистите и техните ръководители, но този път за изпълнения на латино танци.

И така малко разочаровани, малко изморени, но и удовлетворени от страхотно организираното събитие се прибрахме вкъщи с думите „Догодина вече ще сме първи“!

Публикувано в: Новини