OLYMPUS DIGITAL CAMERA

02/03/2017В изпълнение на проект „Общувам и играя без агресия“ SOS Центърът ни за обществена подкрепа във Велико Търново от началото на февруари работи с третокласници и четвъртокласници в основните училища на град Дебелец и село Самоводене. Тренингите с децата са насочени към превенция на агресивното поведение в клас.

Ден преди Световния ден на розовата фланелка, символизиращ детското „Не“ на тормоза, петдесет деца в Самоводене заявиха своето желание да „спрат обидите“, „да си казваме добри, а не лоши думи“, „да не се блъскаме по коридора“, „да не се бием“.

Със социалните работници от SOS Центъра разказахме предисторията, тръгнала от Канада през 2007 г., когато деветокласник се появява на откриването на учебната година в розово поло и получава обиди и унизителни подигравки, които го довеждат до плач. Приятелите му Дейвид Шепърд и Травис Прайс решават да купят 50 розови тениски, да ги облекат заедно със съучениците си и по този начин да изразяват своята подкрепа и съпричастност към тормозеното момче. Докато разказвахме това, в очите на някои деца в Самоводене се появиха сълзи. Децата изписваха своите послания върху специални постери, други сглобяваха изречения от разбъркани думи, а за най-малките бяха розовите балони, върху които изписваха най-добрите думи, тези които лекуват, а не раняват. Подарихме на четвъртокласниците розови тениски, а на по-големите предложихме да дойдат с нещо символично розово по себе си. Дори без обещанията им, усетихме съпричастност, усетихме вълнение, усетихме искрено желание в нашето училище да бъдем добри един с друг. Продължаваме с тренингите и през март.

Албена Добрева,

Ръководител на SOS Център за обществена подкрепа, В.Търново

Публикувано в: Новини