Хлебната къща

03/11/2014 – На 24 октомври, 2014 г. в отговор на любезната покана на домакините, деца от Малък семеен дом „Надежда“ и младежи от SOS младежките домове във Велико Търново гостуваха на Хлебната къща, която се намира на Самоводската чаршия в града. Посрещна ги топлата усмивка на Анелия. Никой не знаеше какво да очаква, изкачвайки се по витите стълби: може би изложба от ръчно направени хлябове или пък беседа за начина на приготвянето им…

За учудване на всички гостуването започна с рисунки на ангели. Всеки трябваше да извика в съзнанието си образ, който би могъл да нарече свой ангел, заради обичта и подкрепата, които получава от него. После на „бял лист” от пресято брашно да избере начин да го изобрази. И не след дълго на голямата овална маса се появиха снежен човек, звезди, вплетени едно в друго сърца, нечий най-добър приятел, Ин и Ян, сърце с ангелски крила… По всички тези рисунки младежите и децата съчиниха приказка, започваща с традиционното „имало едно време…”. В нея оживя историята на малко, тъжно момиченце, което било много самотно, но щом пораснало, срещнало усмихнато, добро момче, влюбило се и никога повече не било тъжно, защото намерило своя ангел – любовта.

После всеки получи малко късче хлебно тесто, на което първо упражни месенето, както бе показано от Ани. После от него направи същата фигура, която бе нарисувал в началото. Тази задача беше малко по-трудна, но никой не пожали усилия, защото заниманието събуди интерес и после неусетно увлече всички, така че никой не попита докога ще продължи.

С изпичането на фигурите дойде краят на това гостуване. От тях се носеше приятен аромат на топъл хляб. Всеки взе онова, което бе изработил, и с усмивка, благодарност и обещание за нови срещи си тръгна към дома.

Публикувано в: Новини