small

04/07/2014 – В дъждовното утро на 27-ми юни група ентусиазирани младежи се отправи към карстовия район около с.Карлуково. Целта ни беше, както запознаване с природната забележителност Пещера Проходна, така и изпитване на малко повече страх, тръпка адреналин и забавление сред природата.

С любезното съдействие на Алекс Янев от Outdoor Bulgaria в района беше екипиран тролей в един от каньоните, фиксирано въже за рапел през Окната на Пещерата, а на западния й вход и предизвикващия настръхване на косите „скок-пандюл“.

Младежите с лекота преминаха през тролея, където падна голяма веселба с доста смях и закачки. За желаещите мераклии като Пухи разбира се имаше и второ спускане. Но съвсем друга работа беше рапелът през едно от окната, където след подробния инструктаж за безопасност от страна на Алекс, момчетата лека полека започнаха да се престрашават и да преодоляват повече от 40 метровото разстояние по вертикала. След като „простихме“ проявата на слабост от страна на спестилите си рапела момичета всички се отправихме към Пещерния дом за обяд.

След заслужената почивка, доволни и с пълни стомаси младежите се изправиха пред най-голямото предизвикателство – скокът-пандюл. Това изпитание представлява махало от опънат пред входа на пещерата тролей с близо 20 метрово въже, фиксирано на свода й. След първоначалното стъписване и приказки от сорта на „Аааа, не“, и „Аз няма да се спусна от тук“ младежите кавалерски отстъпиха на г-н Зарков първия опит. След като и Пухи на свой ред безстрашно се справи с това адреналинозареждащо люлеене, осмелилите се младежи също се прежалиха. В крайна сметка след скока всички превъзбудено разказваха какво е усещането от скока и колко било „яко и готино“.

Благодарности и поздравления за всички послушни и безстрашни младежи, които стриктно спазиха указанията за безопасност.

За страхотното изживяване специални благодарности аз и младежите изказваме на Алекс Янев от Outdoor Bulgaria, без който тази приключенска програма нямаше как да се осъществи. Не на последно място благодаря и на колегите Мария, Лили и шофьора ни чичо Емо, които придружиха веселата ни група и помогнаха заедно с младежите да прекараме един малко по-различен ден.

Марин Зарков

Ръководител SOS младежки домове София

Публикувано в: Новини