DSC07395_NEW

18/12/2012 – От 29 ноември до 2-ри декември се проведе XIV-та национална есенна сесия на Български детски и младежки парламент на тема “Гласът на младите – ключът към демокрацията”. В нея с голямо желание се включиха младежите от SOS Младежки домове – Стефка, Калинка, Любо и Асен.

По време на сесията те посетиха Столична община и Народното събрание и имаха възможност да научат повече за политиките и приоритетите на държавата, свързани с младите хора, образованието и иновациите.

Любо, Стефка, Калинка и Асен проведоха обучение по парламентаризъм, след което взеха участие в симулационна игра, пресъздаваща максимално близо до реалността работата и процедурите на Народното събрание.

Ето и самите впечатления на децата:

„Младежкият парламент мина много забавно и интересно. Срещнахме се с много интересни млади хора, с които заедно преминахме обучения на темите: Демокрация; Парламентарно поведение и Политиката на президента.

Превъплътихме се в ролите на народни представители и проведохме симулация, като гласувахме Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, който ограничава заведенията в Студентски град. В края на всеки ден всички се събирахме в хотела за вечеря и разпускахме с музика, танци и игри.“

(Любомир)

„Най-интересно беше в Парламента, защото имахме възможност да се докоснем до реалния свят, в това да бъдем депутати за един ден. Сега вече разбирам колко трудни и важни решения взимат депутатите.“

(Калинка)

Пожелаваме още много изяви и успехи на нашите младежи. Те са нашето бъдеще.

Публикувано в: Новини