OLYMPUS DIGITAL CAMERA

05/10/2012 – На 5 октомври 1912 година Цар Фердинанд прочита манифеста, с който България обявява война на Османската империя. Това е втората освободителна война за българите, след руско-турската.

По случай 100 годишнината от обявяването на Балканската война, на 03.10.2012 група младежи от двата SOS Младежки дома ,,Охрид” и ,,Ильо войвода” във Велико Търново посети Военно-ремонтен завод ,Терем-Ивайло” ЕООД в града и с голям интерес разгледа различни образци на тежка бойна и транспортна техника, използвана от българската армия през периода от създаването и до наши дни. Под формата на увлекателен разказ пред тях отново оживяха картините за славните победи на армията през Балканските войни и превземането на Бунархисар от 18-и Етърски пехотен полк на 06.10.1912г.

Особено вълнение сред тях предизвика запознаването им с изключително богатата колекция на музея: от леко стрелково оръжие – хайдушки пищови и пушки, до последни модели автомати и пистолети, които досега те бяха виждали само във виртуалното пространство в компютърни игри.

С любезното съдействие на командира на поделението групата се придружаваше от действащ офицер, който отговори изчерпателно на всички въпроси и обширно запозна младежите с професията ,,Професионален военен” – изисквания за кандидатстване, тестове за физическа издръжливост и подготовка, специфика на работата, функции и задачи на армията и др. Младежите придобиха основни познания по военно дело, а някои от тях решиха, че ще потърсят допълнителна информация в интернет за предизвикателствата на тази непозната досега за тях професия.

 

Публикувано в: Новини