small

02/07/2015 – При едно от посещенията и работа на терен в с. Дивля, община Земен, спонтанно се сформира групово занимание с част от децата живеещи там. При работата на терен липсват хубавите подредени зали, стаи и пространства, което пък ни позволява, на нас социалните работници, да се доближим до хората, с които работим и те да ни припознаят, и да ни се доверят. Това е и причината спонтанното ни групово занимение да се проведе навън, където ежедневно децата играят и прекарват свободното си време през лятото.

С децата разговаряхме за техните любими занимания през лятната ваканция и какво за тях е приятелството. Те успяха да пренесат емоциите и преживяванията си в цветните си рисунки.

В това време, в което по-голяма част от децата са загубени сред своите таблети и нови технологии и се усеща липсата от контакта с другия, в „откъснатото и отдалечено място от света“, сигурно така биха го нарекли голяма част от хората, има и едни деца, които играят навън със своите връстници, и в детските им рисунки присъстват техните приятели. Сякаш това „откъснатото и отдалечено място от света“ ги е съхранило. Разбира се, им липсват много неща като това да имат добри условия на живот, достатъчно храна, дрехи, обувки, лист хартия, на който да рисуват и много често вниманието на възрастните, въпреки всички липси имат може би най-ценното – възможността да имат истинско детство.

Именно чрез различнтите групови и индивидуални консултации с децата и техните родители, ние мобилния екип към Центъра за обществена подкрепа в Радомир към Сдружение „SOS Детски селища България“, се опитваме да запълним до колкото е възможно тези липси за децата, за да имат равен шанс и възможност за достоен живот. Всяко дете е необходимо да бъде възпримано като значима личност, да бъде изслушвано, да му бъде показвано, че неговото мнение е важно за нас възрастните и да бъде дарявно с внимание и обич. Нещо, което прилагаме в нашата работа и се опитваме да го предадем на родителите, или грижещите се за децата.

Диляна Димитрова  – социален работник по проект „Подай ръка – Мобилни екипи за подкрепа на деца и семейства в общността“

Публикувано в: Новини