20110211_KupiPodari

Кампания в подкрепа на децата в риск, обхванати в центровете за семейно консултиране на SOS Детски селища България, организирана от Ротаракт София – Средец със съдейството на младежки организации в страната

През месец февруари Ротаракт София – Средец организира кампания „Купи и подари”, с продуктите от която ще бъдат подпомогнати над 500 деца в риск и техните семейства, обхванати в Центровете за семейно консултиране и подкрепа на SOS Детски селища България в София, Велико Търново, Радомир и Габрово. Инициативата се провежда със съдействието на Кауфланд България в 17 филиала на веригата в 11 града в страната.

Клиентите на веригата магазини се приканват да закупят и дарят трайни хранителни продукти /макарони, захар, олио, брашно, ориз, сол, консерви, перилни и почистващи препарати, памперси и бебешки пюрета/. Продуктите се събират в специално обозначени и определени за целта колички на видно място в магазините за времето от 17.00 до 21.00 часа всеки ден /четвъртък, петък, събота/. Доброволци от младежки парламенти и Ротаракт клубове ще бъдат на разположение на клиентите във времето на провеждане на кампанията в съответните магазини. Датите за провеждане на „Купи и подари 2011” по филиали може да намерите тук.

„Искаме да заинтригуваме и привлечем повече хора, които пазарувайки за себе си и семействата си, да направят своя подарък за децата. Не е задължително продуктът да е скъп. Важното е хората да осъзнаят, че има деца и семейства, за които той е безценен.” – споделят организаторите от Ротаракт София – Средец.

Официалното откриване на кампанията се състоя в морската столица Варна с благотворителен концерт в Концертната зала на Младежкия дом на 12.02.2011 година от 17.00 часа. Събитието бе организирано от Детски парламент, ОДК – Варна. Участваха състави от ОДК – КТ “Палечко”, Школа “Балет”, ДЮТ “Златното ключе”, членове на ДП – Стефан и Венцислав, Николай Сурдов, Илиана от СОУ “Л. Каравелов” – Варна и Танцов ансамбъл “Марина”. Входната такса за концерта беше оставена на избора на посетителите – всички желаещи да присъстват и да подкрепят децата в риск донесоха пакетирани трайни хранителни продукти (макаронени изделия, захар, брашно, олио и перилни препарати). Освен това бяха дарени средства на стойност 545, 87 лв. от учениците от шест Варненски училища, с които децата от Детския парламент ще закупят продукти и ще ги доставят на SOS Детско селище Трявна.

Освен Детски парламент Варна, активни участници в кампанията са младежите от Ротаракт София – Средец (основен организатор), Детски парламент Благоевград, Видински Детски и младежки парламент, Сдружение Горнооряховски младежки парламент, Доброволчески клуб „Freedom” към ПГТП „Р. Цончев” – гр. Добрич, Ученически парламент – Плевен, Общински младежки парламент – Русе, Ученически парламент – Силистра, Младежки дом – Сливен, Национална финансово-стопанска гимназия – София и 9та Френска езикова гимназия “Алфонс Дьо Ламартин”, Ротаракт клуб – Хасково.

РОТАРАКТ е световна организация с близо 200 000 члена в света, част от семейството на РОТАРИ ИНТЕРНЕШЕНЪЛ. В света има повече от 33 000 РОТАРИ клуба в повече от 200 страни с над 1,2 милиона члена. Целта на организацията е да събира на едно място лидери, които доброволно да отдават времето и уменията си, за да служат на своите общности и света.

SOS Детски селища България е редовен член на международната организация SOS-Киндердорф Интернационал, която обединява самостоятелни национални SOS Сдружения в 132 страни по цял свят. Сдружението има за цел да предоставя семеен тип грижа в SOS детски селища (в Трявна и Дрен) и младежки домове (в София и Велико Търново) на български деца, лишени от родителска подкрепа. Освен това SOS Детски селища България реализира Програма за подкрепа на семейството и превенция на изоставянето, насочена към деца в риск да загубят семейната си среда, чрез центровете си за семейно консултиране и подкрепа в София, Радомир, Велико Търново и Габрово. Сдружението работи и по застъпнически проекти.

Публикувано в: Новини