OLYMPUS DIGITAL CAMERA

01/02/2017 – Януари е месецът, през който в Перник се провежда Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Тази година седем хиляди участници и хиляди гости завладяха централната част на града. В двата дни на фестивала дефилираха общо 102 сурвакарски и кукерски групи от цяла България и 16 групи от чужбина – Хърватия, Македония, Гърция, Словения, Сърбия, Италия, Албания и др. През целия месец градът живееше в очакване на фестивала.

SOS приемните ни семейства в Перник – също. Децата изработваха кукерски маски в училище, изучаваха традициите, свързани с празника, а някои правеха своите костюми за участие в дефилето. За повечето от децата в приемните ни семейства това беше втори фестивал, а някои видяха игрите и маските за първи път. Но за всички беше много интересно и весело. Стояха с часове и наблюдаваха пъстрата върволица от сурвакари, кукери и бабугери.

Освен публика, имахме и двама малки кукери от град Брезник. Петгодишният Цвети и осемгодишният Теодор имаха свои маски и костюми и бяха част от кукерската група. Те вървяха и подскачаха в такт с по-големите батковци. Други имаха приятели, които се маскират от години и не пропуснаха да се снимат с тях. А някои от децата, които бяха само зрители, обещаха догодина да се маскират и да участват във фестивала.

Публикувано в: Новини