P1180531_site

02/12/2015 – Вчера в хотел „Рамада“ се проведе юбилейна конференция на тема „25 години „Да“ на щастливото детство“. Тя бе организирана от Сдружение SOS Детски селища България с подкрепата на Фонд „Херман Гмайнер“, Германия и Българо-Швейцарска програма за сътрудничество. Събитието е част от програмата на SOS Детски селища България за отбелязване на четвъртвековния юбилей на българското сдружение. Kонференцията имаше за цел да даде форум на институциите и организациите, работещи с деца, да очертаят развитието и тенденциите в социалната политика за детето и семейството в България.

По случай 25-годишния юбилей  на SOS Детски селища България Деяна Костадинова поднесе поздравителен адрес от името на Президента на Република България – Росен Плевнелиев. Г-жа Ева Жечева, Председател на Държавна агенция за закрила на детето, поднесе поздравителен адрес и специална грамота за приноса на SOS Детски селища България в осигуряването на семейна среда за деца, лишени от родителски грижи. Тя даде своята висока оценка за оказаната от Сдружението подкрепа в процеса на деинституционализация на грижата за деца в България. „По пътя на приемния родител няма фанфари. Той се извървява с обич и неспокоен дух, който вие щедро раздавате. Път – мисия с много труд, всеотдайност и вяра, вдъхновен от голямата любов към децата. Благодарим Ви, че водите децата по този път“, изрази признателност Ева Жечева. Поздравителни адреси имаше и от името на: Омбудсмана на Република България – Мая Манолова, заместник-кмета на столична община – Албена Атанасова, кмета на община Велико Търново – Даниел Панов , Балкански институт по труда и социалната политика – Димитър Матев, както и от международната организация SOS Детски селища и от Фонд „Херман Гмайнер“, Германия.

В рамките на конференцията участниците имаха възможност да споделят добрите практики и постиженията на своите организации в рамките на панелни сесии, фокусирани върху превенция на раздялата и услуги за подкрепа на семействата, алтернативна грижа за деца, подкрепа на младежи след напускане на грижа, права на децата и застъпничество.

Гост-лектор на конференцията беше госпожа Анники  Лаи, експерт по мониторинг на качеството на социалните услуги в Естония и други страни от Прибалтийския регион. „Настаняването на децата в домове може да доведе до психически увреждания, особено ако детето е под 3 години. Един от най-ефективните начини да се избегне това е специално разработена програма, с която обучаваме родителите как да отглеждат децата си и да се справят със стреса. Често срещан проблем е, че те не знаят как да се справят с емоциите си. С тези програми успяваме да намалим поведенческите проблеми при децата и депресията при родителите“, сподели госпожа Анники  Лаи.

Сдружение SOS Детски селища България е първата гражданска правозащитна организация в страната, която предоставя директна грижа за деца в риск, регистрирана през 1990г. За първи път след демократичните промени Сдружението предоставя алтернатива на институционалната грижа за деца – грижа в SOS приемно семейство. Започва развитието на нови форми на грижа за деца без родители в среда близка до семейната на фона на 31 хиляди деца отглеждани в институции през 90-те години.

За 25 години сме помогнали на повече от 450 деца да израстнат в семейство и да получат семейна грижа. Над 200 младежи са получили образование и са намерили работа благодарение на програмата „Начало на самостоятелен живот“. Чрез програмите за подкрепа на семейството до момента сме подкрепили над 5 000 деца и техните семейства.

Публикувано в: Новини