тренинг ресен 20.062013_small

21/06.2013 – Десет родители, клиенти на Проект „Подкрепа на семейството. Превенция на изоставянето“, Велико Търново участваха в най-интересния за тях тренинг. Той се проведе на 20.06.2013 година  в Женския клуб на село Ресен и събра майки, които получават подкрепа повече от година, както и такива, които сега се обръщат към Проекта.  Тренингът  започна с игра – родителите отбелязваха с рисунка как са се чувствали в началото на подкрепата и как се чувстват в момента. Всеки сподели за подкрепата, която е получил в Проекта и как тя е повлияла, за да се случи  промяна в  живота му. Повечето майки отчетоха сериозни промени най-вече в отношението им към децата и начините им за справянето с детски кризи. Интересна провокация за тях беше притчата „Морков, яйце и чаша кафе“, която постави въпроса  „Какво съм аз – морков, яйце или кафе? Как се справям с проблемите си, правят ли ме те по-силна?“ Всяка сподели за себе си как се променя, когато се сблъска с „врящата вода на житейските несгоди“. Водещите социални работници ги подкрепяха и насочваха с въпроси  активното им  включване.  Без значение коя се видя като морков, кафе или яйце, майките си тръгнаха с размисъл за нещата от живота и важността на подкрепата.

А.Прокопиева – координатор на Проекта

Една млада жена посетила майка си и й разказала за живота и трудностите, които трябва да преодолява всеки ден. Майка й я завела в кухнята. Напълнила три тенджери с вода и ги сложила на котлона да се стоплят. Водата бързо завряла. В първата майката сложила моркови, във втората – яйца, а в третата – смляно кафе. После отново ги върнала на котлона да врят, без да каже и дума.

След десетина минути загасила котлона, отцедила морковите и ги сложила в купа, извадила яйцата и тях сложила в купа, а най-накрая изляла и кафето в чаша.

После се обърнала се към дъщеря си с въпроса: „Кажи ми, какво видя?”„Моркови, яйца и кафе” – бил отговорът на момичето. Тогава майката й казала да се приближи до морковите. Когато момичето го направило, забелязало, че морковите са меки. След това майката я помолила да вземе едно от яйцата и да счупи черупката му. Когато момичето го направило, то установило, че яйцето е станало твърдо. Най-накрая майката помолила дъщеря си да опита от кафето. Момичето се усмихнало и с удоволствие опитало от богатия аромат на кафето, а после попитало: “Но, какво всъщност означава това, мамо?”

Тогава майката  обяснила, че всеки има различни начини да се изправи пред едно и също нещастие: врящата вода. Всеки реагира по различен начин. Морковите били твърди и силни, обаче врящата вода ги подчинила и ги направила меки и слаби. Яйцата, които в началото били чупливи и тънката им черупка предпазвала течността вътре, a след като престояли известно време във врящата вода, вътрешността им станала твърда. Единствено смлените кафени зърна останали себе си. След като били подчинени на врящата вода, те я променили.

„Ти от кои си? – попитала майката. Когато нещастието тропа на твоята врата, как реагираш ти? Какво си ти – морков, яйце или кафено зърно?”

Кой съм аз? Дали съм морков, който изглежда силен, но става мек и губи своята сила пред болката и нещастието? Или може би яйце, което има меко сърце, но се променя, когато ситуацията се нажежи? Или съм кафено зърно, което всъщност променя топлата вода – обстоятелството, довело до неговата болка? Когато водата се стопля, то освобождава своя вкус и аромат.

Ако си като кафеното зърно, когато нещата ти изглеждат най-лоши, ти ще станеш най-добрата и ще промениш ситуацията около себе си. Когато времето изглежда най-мрачно, а трудностите са най-големи, дали това не те отвежда на по-друго ниво? Как ти ръководиш бедите? Дали си морков, яйце или кафено зърно?

Можеш ли да имаш достатъчно радост, за да останеш мек, достатъчно препятствия, за да останеш твърд, достатъчно мъка, за да запазиш човешкото у себе си и достатъчно надежда, за да те направи щастлив?

А ти какво  си?

Публикувано в: Новини