kakvo-e-vsshhnost-skrovishhe-500-x-180

22/06/2017 – За 45 деца от четири класа на основните училища в село Самоводене и град Дебелец денят първи юни 2017 ще остане неповторим. Децата-участници в проект „Общувам и играя без агресия“ преживяха приключение с търсене на съкровище, със състезателни игри и образователен летен поход, с различно общуване помежду си, построено върху неагресивната комуникация като модел на поведение.

Началото на проекта беше още в студения февруари. Децата преминаха през поредица тренинги в класните си стаи, учиха какво е приятелство, какво е агресия и позитивно общуване, как деца, облечени в розови фланелки, могат да бъдат чути по света, когато защитават правото да бъдеш различен и да общуваш различно.

И на първи юни 2017 г. един автобус, двама инструктори по туризъм и трима души от екипа на SOS Центъра за обществена подкрепа в Търново „заведоха“ децата до красивата местност Ксилифор, където беше скрито съкровището на проекта. Как да го намерят ли? Със смях и припомняне на основни правила за общуване, докато участват в щафетните игри – „Мост над реката“, „Заек в чувала“, „Кенгуру“ и „На помощ“. После инструкторите преведоха децата по маркирано трасе в гористата местност, където предварително бяха скрити части от послания и те ги откриваха сред естествените природни препятствия. Образователният поход до Момина крепост и интересната легенда за нея впечатлиха децата, дадоха им нови знания, провокираха въпроси за доброто и справедливостта. А после просто трябваше да намерят скрития сандък със съкровището. Какво ли е съкровището? Сините тениски в цвета на приятелството? Или грамотите за участие? Или усещането да си победител? Вероятно и това. Но по-важно за екипа на SOS Центъра за обществена подкрепа беше да припомни на децата моменти от техните тренинги и да им напомни, че ИСТИНСКОТО СЪКРОВИЩЕ ГО НОСЯТ В СЕБЕ СИ И ТО СЕ НАРИЧА ПРИЯТЕЛСТВО. След заслужения обяд в средата на езерцето Зори, Надя и Ива изпратиха децата, наградите, грамотите и автобуса с пожеланието ПРИЯТЕЛСТВОТО ДА БЪДЕ ТЯХНОТО ЕЖЕДНЕВНО ОТКРИВАНО СЪКРОВИЩЕ!

Албена Добрева,

Ръководител на SOS Център за обществена подкрепа

Публикувано в: Новини