Ателие за мама_final

04/03/2013 – Как да превърнем проблема в решение бе темата на поредния „час“ от тренингите за родители в Центъра за обществена подкрепа В.Търново

Как неприемливото детско поведение може да се превърне в приемливо е въпрос, вълнуващ всички родители. На 27. 02. 2013 година в Центъра за обществена подкрепа     социалните работници Надя и Сашка предложиха нестандартен поглед към този въпрос на групата от десет поканени родители. Предложиха им от смачкан лист хартия да сътворят своя рисунка, очертавайки контурите на смачкването. Целта на специалистите беше да провокират и насърчат родителското споделяне. Родителите  не вярваха, че хаосът може тъй лесно да бъде оцветен и подреден, но в последвалата дискусия откриха много въпроси – за себе си и децата си, с кое мое поведение „смачквам“, с кое мое поведение поправям нещата; коя лоша постъпка на децата си мога да превърна в позитивна, ако убедя детето, че заедно ще „оцветим“ постъпката. Коя игра може да превърне хаоса у нас в хармония и разбирателство. „Не съм подозирал, че може да се мисли по такъв начин за проблемите у дома“- сподели 37-годишен татко на 3 деца, участник в родителския тренинг.

Паралелно с родителите си 12 деца бяха включени в Ателието за мама, организирано от педагожката Лили и най-активната майка доброволка Ива. Децата правиха гердани, обици, картички за предстоящия празник, но не само това. Учиха се да споделят идеи, да мислят творчески за дребните неща – от мънички, разноцветни, на пръв поглед  несъчетаеми неща става прекрасен подарък за мама. По същия начин – обясняваха Лили и Ива – малките дребни добри жестове вкъщи  се превръщат в още по-прекрасен подарък. По същия начин лошите моменти от деня и общуването – могат с търпение да бъдат преподредени в добро и ценно общуване с мама и всички в семейството.

Публикувано в: Новини