20120402_Omayniche

На 2-ри април  чествахме Mеждународния ден на детската книга. По този повод деца, родители и служители от 95 ОДЗ „Омайниче“ се обединиха и събраха 144 детски книжки, които решиха да подарят на децата от SOS Детски селища България.

Служителите от ОДЗ „Омайниче“ бяха организирали специална програма с песни, танци и стихчета, за да отбележат Деня на книгата. Някои от децата бяха пременени в народни носии. В сградата на ОДЗ „Омайниче“ бе направен специално за празника кът, имитиращ старата къща на баба, с пукащото огнище, със сламеника, с пъстрите черги… и – разбира се – с бабата, събрала децата около огъня, зачела сладко и омайно, пренасяйки ги във времето с помощта на книгите.

Пъстрите книжки вече са в ръцете на децата от SOS детски селища България и ги водят в нови вълшебни светове. Благодарим на децата, техните родители, учители и възпитатели от ОДЗ „Омайниче“ за прекрасните подаръци.

И още малко информация за любознателните: Международният ден на детската книга се чества на рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, написал едни от най-емблематичните детски приказки – „Оловният войник“, „Малката русалка“, „Малката кибритопродавачка“, „Принцесата върху граховото зърно“ и много други.

От 1967 г. насам всяка година различна страна е домакин на отбелязването на Международния ден на детската книга. През 2012 домакин на празника е Мексико, а посланието е „Имало едно време…“

Публикувано в: Новини