OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20/10/2014 – За трета поредна година младежи от различни страни, учащи в швейцарския „Aiglon College”, гостуваха на приемните семейства в SOS Детско селище Дрен. Колежаните бяха от Саудитска Арабия, Холандия, Чехия, Черна гора, Ливан, Бразилия, Индия, Тайван и Русия. Мълвата за пристигналите какички и батковци светкавично обиколи семействата и най-малките тръгнаха на разходка с гостите. Всички бяха много радостни и усмихнати, въпреки дългото пътуване и загубения багаж на летището в Мюнхен.

В дните от 14 до 17 октомври детското селище в Дрен се изпълни с веселие, закачки, младежка радост и ентусиазъм. Различните раси, религии и езици не бяха пречка за едно топло и изпълнено със съдържание приятелство между децата и младежите. Всички се разбираха сякаш само с погледи, усмивки и странни жестове и знаци. Вечерите обсъждахме програмата за следващия ден с ръководителите – Натали, Клеър и Майк.

Първия ден боядисвахме парапетите, футболните врати и баскетболните кошове. Лакирахме и дървените части по детските площадки. Средствата за всички материали бяха осигурени от нашите гости.

На следващия ден направихме една разходка до Рилския манастир. Младежите, заедно с децата от селището, се върнаха превъзбудени от преживяното, от докосването до това свято място, от българската скара и шопската салата, от ръчния хляб и ледената манастирска вода. Преди вечеря организирахме парти с много игри, музика, награди и забавления.

Освен доброволческата дейност, развлекателната екскурзия и музикалното парти, младите ни приятели направиха още едно дарение, с което ще подпомогнат зимния лагер на децата. Колежът има политика за благотворителни гостувания и инициативи.

Специална благодарност на всички колежани, на нашата неуморна преводачка Мария и на всички ръководители. Разделихме се с пожелания за нови срещи. Освен подаръците, изработени от нашите деца, сигурен съм, че всички те ще запазят един красив спомен от България и от приемните семейства в детското селище в Дрен.

До нови срещи, млади приятели!

Очакваме Ви!

Георги Якимов, педагог

Публикувано в: Новини