sajt

06/07/2017 – От 26 юни до 3 юли в Санкт Петербург, Русия се проведе петото издание на „Футбол за приятелство“ – Международна детска социална програма, която се реализира от Газпром. Основните цели на Програмата са: развитие на футболните умения на децата, популяризиране на спорта и здравословния начин на живот, култивиране на толерантност и уважение към други култури, както и насърчаване на приятелството между деца от различни държави. Уникалността на Програмата се съдържа в нейния стремеж да обедини деца от целия свят, независимо от техния произход, култура или физически способности. Именно на това събитие присъстваха Хриси и Ивета от приемните ни семейства в SOS Детското селище Трявна.

Всяко издание на Програмата включва няколко големи събития: жребий, годишен международен детски форум, футболен турнир, както и местни спортни и културни събития в държавата домакин.

Децата участници в Програмата се разделиха на две категории – футболисти и журналисти. Футболистите се разпределиха в няколко отбора и имаха свои треньори – младежи на възраст до 18 години от различни страни. Децата тренираха всеки ден, след което се проведе турнир по всички правила на големия футбол – с четвърт, полу и голям финал и разбира се, спечелването на купата на турнира.

Децата журналисти имаха за задача да отразят събитията всеки ден, да вземат интервюта и да списват вестника на Програмата. За тях беше създаден специален пресцентър с цялото необходимо журналистическо оборудване. Всеки ден се отпечатваше вестник, чиито статии и интервюта бяха написани изцяло от децата журналисти. Всяко едно от тях имаше на разположение микрофон и оператор, за да вземе интервю от участниците и гостите.

Тази година програмата включваше участници от 64 държави, като важно изискване към всички деца беше да знаят английски език, за да могат да общуват свободно. От България участие взеха Хриси (12г.) и Ивета (12 год.) от приемните семейства в SOS Детското селище Трявна. Хриси попадна в един отбор с деца от Боливия, Чехия, Испания и Либия. Ивета намери своя добра приятелка в лицето на Аделина от Словения, с която прекараха много весели моменти, докато пишеха своите статии.

В деня преди големия финал беше организирана еднодневна екскурзия из забележителностите на Санкт Петербург. Този ден беше много вълнуващ за всички, футболното настроение се усещаше навсякъде из улиците на града, децата бяха в приповдигнато настроение в очакване на големия ден.

В деня на финала всички се събраха на големия стадион и турнирът започна. Сформираха се агитки на отборите, журналистите обикаляха със своите камери и микрофони и събираха мнения и отзиви за последното издание на детския вестник. Най-вълнуващият момент беше, когато отбор Оранжево, в който игра и Хриси, победи на финала с резултат 4:3. Двата отбора бяха почти равностойни, поради което мачът беше много напрегнат. И накрая разбира се имаше купа, награди и невероятни конфети.

Като награда за положените усилия по време на програмата, на следващия ден всички участници посетиха мача финал за купата на Конфедерациите, където видяха големите футболисти и невероятната атмосфера на големия стадион. Основното послание на Програмата беше приятелството – между нации, между държави, между континенти.

За Хриси и Ива тези осем дни бяха изключително емоционални и наситени с преживявания и впечатления. Обратно в България те отнесоха със себе си новите приятелства, усещането за отборен дух, разбирането за футбола като нещо повече от игра и спомените от един красив и достолепен град.

SOS Детски селища България благодари на Газпром за предоставената възможност.

 

Деница Аврамова,

SOS Детски селища България

Публикувано в: Новини