IMG_0026_site

04/02/2016 – Екопроектът „Змеева дупка“, реализиран от SOS Детско селище Трявна, е единственият проект от България, обявен за успешен от Института по европейска политика за околна среда. Проектът бе презентиран в рамките на конференцията „Здравни и социални ползи от опазването на околната среда”.

Това стана благодарение на подкрепата на WWF България, които в края на миналата година представиха проекта пред Института по европейска политика за околна среда. Общо са били представени над 400 проекта, но едва 20 са признати за успешни. За радост, сред тях е и екопътеката „Змеева дупка”, единственият успешен проект от България.

Проектът печели с няколко постигнати цели и сравнително малко средства. Реализиран е преди 3 години и представлява маркирана екопътека до една от природните забележителности на Трявна – пещерата „Змеева дупка”. В нея тече подводна река, която се дели на две – единият поток извира от пещерата и пълни градското езеро, а другият извира до пещерата „Бачо Киро” край гр. Дряново. С пещерата се свързват легенди и поверия, както и научни факти за открити два вида неизвестни за науката насекоми, но това ще научите, когато посетите екопътеката и се запознаете с информацията на специално табло. Финансова подкрепа беше получена от детска фондация в Хонг Конг, като децата също участваха и при откриването на екопътеката. Построени бяха два дървени моста, барбекю, информационни и указателни табели, пейки, маса, брод и охранителни парапети. Екопътеката вече е добила широка популярност и се посещава от много туристи и ученици, любители на чистия въздух и красивите гледки.

Публикувано в: Новини